Budapesten mutatkozott be a Balaton!

balaton.vehir.hu Forrás: Füred Kapitány 2016. 09. 20. 10:15

A bringásokat és a gyerekeket is várják az őszi programokon

A helyi turisztikai szakemberek által kreált mesefigurák sétáltak és kerékpároztak a fővárosban, az Autómentes napon. A gyerekeket szórakoztatta a gyenesdiási Bala Tóni, a balatonföldvári Balcsi Guszti és az egész Balatont képviselő Füred kapitány. A furcsa akcióval arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a Balatonon ősszel is sok olyan program látogatható, amelyek a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt érdekelhetik – nyilatkozta Éskovács Péter, az akció kommunikációs tanácsadója.

A Budapesti Közlekedési Központ adatai szerint: 250.000-440.000 (!) főre tehető azok száma, akik ellátogatnak az Autómentes napra minden évben. Többségük családos fiatal és középkorú, a zöld ügyek, a kerékpározás iránt elkötelezett fővárosi lakos. Nekik szerették volna most bemutatni a Balatoni TDM szervezetek azokat a programokat, amelyek októberben, a Nyitott Balaton elnevezésű akciósorozat alatt csábítják a vendégeket a tó partjára.

Az őszi Balaton programkínálatában is számos kerékpártúra szerepel. A célcsoport tagjai, ilyen nagy számban, idén más rendezvényen már nem találhatóak meg, éppen ezért jöttek a turisztikai szervezetek is erre az eseményre – mondta Fekete Tamás, Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.

A kerékpáros turizmusban óriási lehetőségek vannak

Az akció keretében fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a kerékpáros turizmusnak jelentős gazdaságélénkítő szerepe van a fenntartható közlekedés népszerűsítésében, a vidékfejlesztésben és az aktív szabadidő eltöltésén keresztül az egészséges életmód terjesztésében. A kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a Balatonnál a biciklis turizmus az egyetlen olyan turisztikai ágazat, amely a válság idején is dinamikusan növekedett. Azóta számos kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése valósult meg, amely újabb turistákat hozhat a Balatonra. – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az eseményen szerveztek.

Nemzetközi adatok szerint is erre érdemes fókuszálni

A célcsoport elérésének fontosságát, a nemzetközi adatok is alátámasztják. Csak összehasonlításképpen: az European Cyclists' Federation (ECF) korábbi felmérése szerint az évi közel 3 milliárd kerékpáros turisztikai utazás az európai gazdasághoz közel 60 milliárd euróval járul hozzá. Az ECF úgy becsüli, hogy a legalább egy éjszakát eltöltő kerékpáros turisták száma elérheti a 26 milliót, ami az EU tagállamok lakói által generált utazások mintegy 3 százaléka.

Főleg a németek jönnek. Hazánkban közel 1500 kilométer turisztikai célra alkalmas, kitáblázott kerékpárúton biciklizhetünk. A kisforgalmú mellékutakat is magába foglaló országos kerékpáros törzshálózat hossza 2500 kilométerre tehető. Kerékpáros útvonalaink közül a legforgalmasabbak és legnépszerűbbek azok az útvonalak, amelyek egybefüggő túrahálózatot képeznek, vagy a nemzetközi kerékpáros hálózat tagjai (például Balatoni Bringakörút, EuroVelo 6, EuroVelo 11, Tisza-tó körüli túrák). Magyarországra főleg német, holland, osztrák és szlovák kerékpárosok érkeznek, átlagos napi költésük napi 15 ezer forint körül mozog. – hivatkozott a Világgazdaság korábbi cikkére a szakértő.

Nem csak nyáron jó a Balaton

A kitelepülés alapvető célja, megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem ősszel is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni. Az őszi akció középpontjában a balatoni borok, ételek és az aktív programok állnak. A kitelepülésen több mint száz vendéglátóegység, borospince szállásadó programja is megjelent. Ezek nagyobb részben ingyenes programot kínálnak, amely érdeklődésre tarthatnak számot a célcsoport körében. A Magyar Turisztikai Ügynökség regionális irodája ezért is támogatta a budapesti akciót – nyilatkozta a helyi sajtónak Varga Dani Barbara. az iroda vezetője.

A szárazföldi, őszi programok mellett, hajózni is lehet a Balatonon. Nemrég, az idei egymilliomodik komputasát köszöntötte a Balatoni Hajózási Zrt. A társaság, 14 éves rekordot döntött meg idén az utasszámot illetően. Szeptember elejéig több mint 100 ezerrel több utast, 36 ezerrel több járművet és 6 ezerrel több kerékpárt szállított a BAHART előző év azonos időszakához képest kompjain Szántódrév és Tihanyrév között – mondta Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Kollár József hozzátette: a személyhajóikon is már augusztus elején köszönthették az 500.000. utast. A menetrendi hajókat az utóidény végéig több mint 54.000 utassal többen vették igénybe, mint tavalyi év az azonos időszakban. A teljes személyhajózás (menetrendi, séta- és programhajók) utasforgalmában 10-12%-os emelkedést regisztrált a társaság, összességében több mint 700.000 utast szállítottak eddig a hajók.

A Nyitott Balaton akció októberi programjai: www.nyitottbalaton.hu/

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!