Szállodahajók, lakóhajók a Balatonon?

balaton.vehir.hu 2016. 09. 19. 11:44

Hírportálunk megkérdezte a BAHART társaságot, hogy a közeljövőben tervezik-e a Balatonon szállodahajó(k), lakóhajó(k) telepítését? Ha igen, akkor mikor? Ha nem akkor miért nem?

Kérdésünkre a Balatoni Hajózási Zrt. válaszolt:

- A Balatoni Hajózási Zrt. a tavalyi stratégia alkotási folyamat során részletesen vizsgálta a tárgy kérdéskört. Elemzéseink alapján megállapítottuk, hogy a szállodahajók / lakóhajók üzemeltetéséhez szükséges technikai és egyéb, elsősorban műszaki feltételek jelenleg nem állnak rendelkezésre az általunk üzemeltetett kikötőkben. Számos olyan kikötővel és hajóállomással rendelkezünk, melyek méretükből és adottságaikból fakadóan abszolút alkalmatlanok ilyen méretű, befogadóképességű hajók fogadására, kikötésére és a szükséges parti szolgáltatások biztosítására (pl. parti áramellátás, fekálozás, stb.).

Önmagában egy ilyen hajó beruházási költsége is rendkívül magas és csak viszonylag hosszú időtávon belül térülne meg. A fentiekben is említett nagyszabású kikötőfejlesztésekkel együttesen pedig már olyan beruházásokat jelentenek, amelyekre nem állnak rendelkezésre források és a gazdaságos, rentábilis működtetés sem lenne megoldható.

A BAHART részéről természetesen nyitottak vagyunk más hasonló alternatívák kidolgozásában és működtetésében. Véleményünk szerint számos Balaton parti településen állnak már rendelkezésre olyan kapacitással és szolgáltatási színvonallal bíró szállodák, ahol az érintett vendégkör megfelelő körülmények között elszállásolható lenne. A települések közötti vízi szállítási tevékenységben pedig természetesen rendelkezésre állunk hajóflottánkkal.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!