Négyszáznegyven magyarul tanuló ukrán gyermek nyaralt idén a zánkai Erzsébet-táborban

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2016. 08. 25. 19:45

Zánka, 2015. augusztus 25., csütörtök (MTI) - Magyarul tanuló ukrán gyermekeket látogatott meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos, valamint Ukrajna magyarországi nagykövete csütörtökön a zánkai Erzsébet-táborban.

Grezsa István kormánybiztos elmondta, a Miniszterelnökség 24,7 millió forintos támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel együttműködésben és az Erzsébet-táborok koordinálásával idén két turnusban 440 magyarul tanuló ukrán gyermek és kísérőik nyaralhattak a zánkai Erzsébet-táborban.
A kormánybiztos kijelentette: Kárpátalján egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a magyar nyelv mint választható idegen nyelv tanulása iránt. Ez annak is köszönhető, hogy sikerült a kijevi oktatási minisztériummal akkreditáltatni a képzést és magyar kormányzati segítséggel tankönyvek is készültek - mondta.
Grezsa István kiemelte: idén ötszáz gyermek tanul iskolai rendszerben, tanórákon Kárpátalján magyarul, míg további ötszázan hétvégi iskolában, szeptembertől pedig "többszörös érdeklődéssel" folytatódik a program.
Liubov Nepop nagykövet köszönetet mondott a magyar kormánynak a tábor megszervezéséért, majd kiemelte, hogy szomszédokként nemzeti érdekünk is az együttműködés. Azt mondta: az ukrán fiatalok, amellett, hogy megtanulják a magyar nyelvet, az ország kultúráját is megismerhetik.
A nagykövet hozzátette, hogy azok a fiatalok, akik most Zánkán tanulnak magyarul, már egy független, szabad országban születtek, és ők jelentik a két ország kapcsolatának jövőjét is.
Ukrajnában még mindig nehéz a helyzet, még mindig orosz kézben van a Krím, orosz katonák, orosz fegyverek vannak a térségben - közölte Liubov Nepop. Hozzátette, ezért is fontos minden támogatás, amellyel az országban élő gyermekek helyzetén javíthatnak.
Az Erzsébet-táborokban az elmúlt öt évben mintegy négyszázezer gyermek üdülhetett, közülük egy tavaly indult pályázat által már több mint háromezren - ukrán és magyar gyermekek - nyaraltak Kárpátaljáról a Balatonnál és a Velencei-tónál. Zánkára augusztus 15. és 26. között azok az ukrán gyerekek érkeztek, akik az iskolákban a magyart mint idegen nyelvet tanulják.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!