Európai uniós forrásból kutatják a Balatont

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2012. 10. 10. 17:55

A mintegy kétéves projektre az egyetem és konzorciumi partnere 406,5 millió forint pályázati támogatást nyert el.

Európai uniós forrásból kutatják a Balatont és annak déli vízgyűjtő területét a Kaposvári Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének szakemberei. A mintegy kétéves projektre az egyetem és konzorciumi partnere 406,5 millió forint pályázati támogatást nyert el.

Balaton (Fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció)

Az emberi tevékenység környezeti hatását, valamint az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusok komplex vizsgálatát célul kitűző programot szerdán mutatták be a Kaposvári Egyetemen.
Sitányi László, a projekt vezetője az Európai Unió által száz százalékban támogatott kutatásról szólva elmondta: a Balaton déli partján ez lesz az első ilyen jellegű komplex vizsgálat, melyben 72 kutató vesz részt. A most indult és 2015. január 31-én befejeződő projekt újdonságaként említette, hogy a természeti és társadalmi kutatócsoportok eredményeinek felhasználásával - amellett, hogy azok külön is elérhetőek lesznek - egy társadalmi és környezeti információkra egyaránt támaszkodó, az adott térséget leginkább leképező rendszert dolgoznak ki.
Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: a felsőoktatásnak szüksége van a kutatásokra, s külön öröm, hogy ezek között megjelenik a Balaton is. Fontos és felelősségteljes feladatra vállalkoznak a projektben résztvevő szakemberek - hangsúlyozta a rektor, aki úgy vélekedett, hogy a kutatás eredményei akár az egyetem képzésébe is beépülhetnek.
Vörös Lajos, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tanácsadója, a kutatás természettudományi vezetője az ezredforduló előtti és az azt követő kutatásokról szólva rámutatott: míg korábban a Balaton vízminőségére koncentrálódott, az utóbbi években már a part menti területekre tevődött át a kutatás. A most indult projekt e kettőt ötvözi, azaz egyidejűleg vizsgálják a Balatont és a déli part vízgyűjtő területét - mondta, hozzátéve: cél a természet és a társadalom közötti kapcsolat jobb megértése.
Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke felidézte: a Balatonnal kapcsolatos komplex vizsgálatot utoljára 1891-ben a Magyar Földrajzi Társaság indított, Lóczy Lajos vezetésével, ami 30 évig tartott, és eredményeit 32 kötetben tették közre. Vélhetőleg a mostani kutatás eredményei is képesek lesznek kitenni ennyit, tekintettel arra, hogy a természeti jelenségeket, a környezetvédelem kérdéseit, a turizmus lehetőségeit, társadalmi és szociológiai kérdéseket is vizsgálnak - jegyezte meg a közgyűlés elnöke.
A megye új feladatköre kapcsán elmondta: készítik a megye területfejlesztési koncepcióját, amelyben a Balaton is kiemelt helyet kap. Ezért is rendkívül fontos "mankó" lehet ez a kutatás, amely reményei szerint "előrelépést, megélhetést és boldogulást hoz a Balaton partján és környékén élőknek"- tette hozzá.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!