Ismét kotorni kell a balatoni kikötőket, strandokat, de gond van a zagyelhelyezéssel

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2012. 05. 10. 20:40

Ismét kotorni kell a balatoni kikötőket, strandokat az alacsony vízállás miatt, de gond van a zagyelhelyezéssel.

A helyi önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön azt mondta, hogy nyolc év után ismét kotorni kell a hajózási utakat és a kikötőket több helyen.

Balaton (Fotó: balaton.vehir.hu)

A tó jelenlegi 80-81 centiméteres vízállása még nem veszélyezteti a menetrend szerinti hajózást, de fel kell készülni a nyári apadásra is. Jelenleg a hajózási társaság a szigligeti, a badacsonyi és a fonyódi kikötők egyes részein végez engedéllyel kotrást, és rendelkezik zagyelhelyezési lehetőséggel is az egyik önkormányzat által biztosított területen - közölte Horváth Gyula. Hozzátette: még tavasszal el kellene végezni a szemesi, a földvári és a siófoki kikötő kotrását is.
A vezérigazgató elmondta: a gondot az okozza, hogy egyelőre nem tudni, hol helyezhetnék el a kiemelt iszapot. Szerinte a korábban közpénzeken és közterületen létesített zagytereken kellene erre ismét lehetőséget biztosítani. Horváth Gyula közölte, hogy a zagyterek biztosítása állami feladat, így a vízügynek kellene erről gondoskodnia.
A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a strandok és kikötők kotrása az érintett ingatlantulajdonosok, illetve -használók feladata.
Csonki István emlékezetett: az állami zagyterekre korábban térítés ellenében szállíthattak iszapot azok, akik nem vízminőség-védelmi okból végeztek kotrást.
Az új iszapszállítmányok befogadására műszakilag újra alkalmassá lehetne tenni a még be nem telt zagytereket, de mivel ehhez nem kapcsolódik állami feladat, ezért állami forrás sincs rá - mondta.
A hatályos törvény értelmében a Balatonból kiemelt, 60-70 százalékban homokot tartalmazó iszap hulladéknak minősül, ezért a tóba vissza nem helyezhető. Kedvező adottságai miatt többféleképpen hasznosítható, egyebek közt feltöltésekhez, szikes talajok javítására, bányagödrök rekultivációjára, hulladéklerakók letakarására.
Az igazgató beszámolója szerint Kenesén van egy 100 ezer köbméternyi iszap befogadására alkalmas terület, ahol a vasúti közlekedés stabilizációját is fokozná a zagy lerakása, és aminek engedélyezése már csak a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. áldására vár.
Ez az egy terület kiszolgálhatná az összes idei zagyelhelyezési igényt - tette hozzá.
A szakember szerint a kikotort balatoni iszap elhelyezését hosszú távon kellene megoldani néhány tartós zagytér kijelölésével. Ezekről, miután beteltek, elhordanák az iszapot. Jelenleg a betelt zagytereket több helyen visszakövetelik az önkormányzatok turisztikai hasznosításra.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!