Évértékelő beszélgetés Hebling Zsolt polgármesterrel

balaton.vehir.hu 2021. 01. 15. 17:33

Alsóörs, 2021. január 15., péntek - Hírportálunk kérdéseire Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere válaszolt.

 

-Tavasszal, a pandémia megjelenésekor milyen nehézségekkel kellett szembesülnie az önkormányzatnak?  

A biztató év eleje után soha nem tapasztalt, nehéz időszak köszöntött mindannyiunkra. A bizonytalan helyzetet kellett kezelni, nem tudtuk, mi vár ránk.  Megváltoztak a feladataink. Legfőbb dolgunk lakosaink megvédése volt. Stabil költségvetési kilátásaink szertefoszlottak. Rengeteg döntést kellett meghozni nap, mint nap, de azonnal, s igazodva a körülményekhez.

-A veszélyhelyzet első szakaszában életbe lépett az önálló polgármesteri jogkör "intézménye", ezt hogyan kell értelmezni? 

Ilyen esetekben minden helyi döntést  a polgármester hoz meg, nem is hívható össze a testület. Természetesen képviselő-társaimat bevontam és véleményüket kikértem valamennyi ügyben. Ez jól bevált.

-Hogyan sikerült megszervezni a településen a közétkeztetést, a közintézmények, az időskorúak ellátását? 

Intézményeinkkel napi kapcsolatban maradtam, munkatársaim szívvel lélekkel tevékenykedtek a megváltozott körülményekben is, s elláttuk minden feladatunkat, bizonyos időszakokban óvodánkat, művelődési házunkat és sportcsarnokunkat nem tartottuk nyitva. Hivatalunknál is csak sürgős esetben fogadtunk ügyfeleket. A közétkeztetés végig biztosítottuk, sőt új szállító járművet vásároltunk. Időseinket elláttuk, mindenben segítségükre voltunk, az Almádi Szociális Központ is magas szinten közreműködött ebben. Egyházunkkal megszerveztük bevásárlásaikat is.

-Melyek a pandémia első szakaszának tanulságai? 

Az, hogy a megtapasztalt példaértékű összefogás mindenre, bármire képessé teszi közösségünket. Az egymás iránti tisztelet és önzetlenség mutatkozott meg e rendhagyó időszakban. Egymásra vigyázva tette mindenki a dolgát, sikeresen elkerültük a járványt.

-Júniusban még nem, de júliusban és augusztus hónapokban ismét megteltek a balatoni strandok. Hogyan alakult az alsóörsi balatoni nyár és strandforgalom? 

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesülettel és társközségeinkkel pénzügyi alapot hoztunk létre megcélozva új vendégköröket is. A strandi bevételi eredeti tervünk teljesült, de a fesztiválok elmaradása miatt jelentős vendégéjszaka szám csökkenés következett be. Vállalkozó partnereinkkel a lehető legjobbat hoztuk ki a főszezonból, elégedettek vagyunk.

-Jelenleg a pandémia második szakaszában vagyunk. Melyek a jelenlegi tapasztalatok? 

A második hullámnál településünkön is megjelent a betegség, hetente beszámolunk Dr. Bardóczi Miklós háziorvosunkkal közösen az esetszámról, de sajnos halálos áldozata is volt a járványnak. Ismét polgármesteri döntések születnek - egyeztetve képviselő-társaimmal, s minden korábbi felajánlásunk él: bevásárlás, recept kiváltás, maszk, fertőtlenítőszer biztosítása.

-Költségvetési szempontból hogyan alakult a 2020-as év? 

A bevétel kiesésünk megközelíti a 100 millió Ft-ot. Természetesen szigorú gazdálkodással, fejlesztések elhalasztásával egyensúlyban maradt költségvetésünk. Bizonyos tartalékokkal rendelkezünk jelenleg is.

-Figyelembe véve a körülményeket, 2021-ben milyen fejlesztések terveznek a településen és milyen forrásokból? 

Nagyon óvatosak vagyunk, egyelőre kizárólag az elnyert pályázatokat visszük végbe: kerékpárút, Varázserdő, művelődési ház külső felújítása, kettő VIS MAIOR elhárítás, strandfejlesztés. Ezek is látványosak lesznek, de nagy igény van pl. útberuházásokra is, viszont mivel az idei pénzügyi helyzet is bizonytalan, kivárunk, csak előkészítünk néhány önerős projektet.

-Optimista reményekkel várhatjuk az idei nyarat, hogyan készülnek, milyen programokat terveznek?

Igen, optimisták vagyunk. De nyárig nem gondolkodunk  semmi rendezvényben. Bízunk benne, hogy közösségi alkalmaink, a fesztiválok és a művelődési házunk által szervezendő programok megvalósulhatnak a megszokott színvonalon és mennyiségben, s lakosaink, illetve vendégeink közösen újra átélhetik településünk jelmondatának tartalmát: Alsóörs vár, marasztal, visszavár!

Mindenkinek jó egészséget, sok örömet kívánok az új esztendőben!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!