Balaton-parti polgármesteri szezonértékelő

balaton.vehir.hu 2020. 09. 02. 18:35

Tavasszal még elég borúlátóan nyilatkoztak a települések polgármesterei a nyári szezont illetően. Szeptember elején megkértük, hogy értékeljék a rendhagyó 2020-as nyári szezont. Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere válaszolt hírportálunk kérdéseire.

 -A világjárvány és a tavasszal bevezetett karantén idején még elég pesszimistán tekintett az idei szezonra, számos bizonytalan tényező borzolta a kedélyeket. Mi erről a véleménye?

Bizony, tavasz végén nem lehetett tudni, lesz-e főszezon, így sok mindent át kellett gondolni, a költségvetést áttervezni, de végig úgy készültünk, mint máskor: mintha nem lett volna járványhelyzet. Összességében bizakodóak voltunk, s gőzerővel felkészültünk a vendégek fogadására.

-A minap tette közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség a nyári adatokat: idén a tavalyinál 30-40%-al több belföldi turista érkezett a Balatonhoz. Ebből hogyan profitált a településük?

Hebling Zsolt polgármester

A gyorsadatok és vállalkozói visszajelzések alapján kiváló szezont zárhattunk, érzékeltük a strandon, a szolgáltató partnereinknél és a szálláshelyeken a belföldi turisták jelenlétét. Azonban a nagyrendezvények elmaradásával visszaesés mutatkozik az összes vendégéjszaka számban. Reméljük, jövőre már megtarthatóak lesznek ezen fesztiválok.

-Milyen rendezvényeket tartottak meg, melyek maradtak el és miért?

A Pelso kempingben tervezett fesztiválok elmaradtak, egyedül a ZORALL TÁBOR 500 fő alatti eseményt tartott augusztus végén. Az önkormányzati rendezvények közül csak azokat szerveztük meg, amelyek biztonságát garantálni tudtuk: szabadtéri kisebb koncertek, sörnapok, nyárbúcsúztató napok visszafogottan. A tűzijáték is törlésre került, de két színházi előadást megtartott a Pannon Várszínház, igaz, esőhelyszínként a sportcsarnokban, de ügyelve az előírásokra.

-Sajnálatos módon napjainkban a járvány második hulláma kopogtat az ajtón, ez milyen módon befolyásolja a település életét az elkövetkezendő hónapokban?

A jövőben is óvatosan és gondosan kívánunk eljárni, a napokban több rendezvény elhalasztásáról döntöttünk, illetve 22 óra után nem engedélyezem a  zenés, táncos eseményeket sem. Minden nap értékeljük a helyzetet a településen és az intézményeknél is, s ha szükséges , akár visszatérünk a tavasszal alkalmazott feladat ellátásokhoz  is ( pl. bevásárlás időseknek).

-Mivel az önkormányzatok hosszú távra is terveznek, hogyan készülnek a 2021-es évre?, figyelembe véve az eddigi negatív és pozitív tapasztalatokat.

Továbbra is takarékos gazdálkodás és költség stop van elrendelve,  minden kiadást mérlegelünk. Ugyanis a járvány pénzügyi hatása kihat a 2021-es évre is. Óvatosak vagyunk, de bizakodóak, hogy a rengeteg elképzelést, a lakossági igényeket kiszolgálva, meg tudjuk valósítani. Jelenleg is zajlanak a pályázati beruházásaink: kerékpárút, Varázserdő, strandfejlesztés és művelődési ház külső felújítása.

Zajló beruházás a Varázserdő területén

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!