Alsóörs: a polgármester egy napja

balaton.vehir.hu 2020. 04. 01. 11:51

Hebling Zsolt, a népszerű Balaton-parti település polgármestere válaszolt hírportálunk kérdéseire.

 Az utóbbi időben meglehetősen megváltozott a településen élők mindennapi élete. Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány a település mindennapi életét?

Teljesen megváltozott minden, amit év elején még senki nem gondolt volna. De a legtöbben betartva a szabályokat, egymást segítve, nyugodtan viselik a kialakult helyzetet, amelyet ezúton is megköszönök. A falu hétvégén is üres, néhány autót, kerékpárost és gyalogost látni mindössze. Intézményeinket bezártuk, játszótereinket lezártuk, rendezvényeinket lemondtuk, közösségeink sem tartanak programokat, istentiszteleten az interneten keresztül lehet részt venni. Talán mindenki átértékeli az életét is.

Melyek a polgármester napi, legfontosabb teendői?

Minden nap a hivatalból irányítom a megváltozott feladatok intézést: gyűjtjük az igényeket az idősek bevásárlását segítve, maszkokkal látjuk el lakosainkat, tartjuk mindenkivel a kapcsolatot. Legfőbb célunk a járvány veszély csökkentése, kezelése, már a negyedik aktualizált polgármesteri utasítást adtuk ki. Nagy öröm, hogy a napokban átvehettünk egy új  gépjárművet is, amellyel az ebédet szállítjuk ki a családoknak, gyermekeknek, rászorulóknak. Természetesen a hagyományos hivatali és településműködtetési ügyeket is visszük tovább, több fejlesztés közepén vagyunk jelenleg.

Alsőörs is, mint a legtöbb tóparti település az idegenforgalomból él, ami a jelenlegi helyzetben lenullázódott. Miben reménykednek? Mi lesz a település legjelentősebb programjaival, helyi vállalkozóival? Hogyan tudnak segíteni?  

Már most készítettünk egy új költségvetést, amely jelentős bevétel kieséssel számol, de minden nem kötelező feladat kiadását is csökkentettük, például a rendezvényekre is kevesebbet tudunk szánni, szerényebb programok lesznek nem csak a szezon eleji események vonatkozásában. Költség stopot rendeltem el minden intézménynél, csak a bér és rezsi költsége finanszírozható, a fejlesztések egy része is halasztásra kerül (kivéve a már lekötötteket.) A vállalkozókat adó részletfizetési lehetőséggel, bérleti díj esetleges átütemezésével tudjuk segíteni, de minden attól függ, hogy a főszezont hogyan érinti a válság. Ezen intézkedések nincsenek még kidolgozva, külön döntések szükségesek e fontos témában.

Hírportálunk információja szerint a XXI. Harley Davidson Open Road Fesztivál, amelyet június 10 és 14-e között rendeznének meg Alsóörsön, a tervek szerint az eredeti időpont mellett nincsen újabb dátum. Jelenleg hogyan áll a fesztivál szervezése? 

Egyeztetve Dobai Attila fesztivál igazgató úrral, azt az információt oszthatom meg a kedves olvasókkal, hogy egyelőre kivárnak, az eredeti menetrend szerint készülnek elő.

Hebling Zsolt

Melyek a legnagyobb kihívások, problémák, amelyeket naponta meg kell oldani? 

A koordinálás a legfontosabb az imént megfogalmazott cél elérése érdekében, összehangolni főleg az idősek ellátását, igényeit a kapacitásainkkal, amelyben egyébként sok önkéntes is felajánlotta segítségét.

Kikre számíthat a polgármester a legnagyobb bajban? 

A munkatársakra és a segítőkre. Igaz, hogy a veszélyhelyzetben minden döntés felelőssége az enyém, de a képviselő-testület véleményét kikérve hozom meg azokat. Valamennyi intézmény dolgozója közreműködik a feladat ellátásban: a konyhán, óvodában, a tanárok a digitális oktatásban, a hivatalban és otthonról a kollégák, a művelődési ház csapata (a hétvégén szórólapozásban például). De nagy szerep jut háziorvosunknak és munkatársainak, fogorvosunknak, gyógyszertárunknak, védőnőnknek, üzleteinknek (ABC, dohánybolt, pékségek, zöldséges és egyéb üzletek).

A példamutató, helyi közösségeket mennyire kovácsolja össze a rendkívüli veszélyhelyzet? 

Egyértelmű a példamutató összefogás: a református egyház maszkokat készít, a bevásárlásokat intézi, a vállalkozások felajánlásokat tesznek (napokon belül például 300 flakon 0.5 literes 70 %-os fertőtlenítő érkezik), sok fiatal lakosunk ajánlkozik a feladatok ellátásában. Nagyon jól esik, hogy mindenki azt nézi, hogyan tud a közös cél érdekében tevékenyen részt venni, igazi összekovácsolódást tapasztalok, amelyet hálás szívvel köszönök. Mindenkinek jó egészséget kívánok, és kérem, tartsák be a szabályokat, amely életet menthet!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!