Alsóörsi könyvbemutató a Kölcseyben

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu 2020. 02. 28. 18:05

A "CSERHÁTI KÖNYVSZALON" keretében Alsóörs értékeit, helytörténetét bemutató könyvbemutató helyszíne volt a veszprémi Kölcsey Ferenc Könyvesbolt.

 2019 októberében a veszprémi Kölcsey Ferenc Könyvesbolt és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület CSERHÁTI KÖNYVSZALON néven sorozatot indított a megye kultúrtörténetét, helytörténetét, értékeit bemutató könyvek és a könyvkiadással foglalkozó helyi civil szervezetek beszélgetéssel egybekötött bemutatására.

A népes érdeklődő közönség előtt most az alsóörsi kötetek szerzői mutatkoztak be.

A rendezvényt Ferenczy Gábor, az alsóörsi önkormányzat alpolgármestere nyitotta meg. Elismeréssel szólt a Cserháti Könyvszalon egyelőre országosan is egyedülálló kezdeményezéséről, a mostani bemutatkozás szervezőinek, a Kölcsey Ferenc Könyvesbolt munkatársainak az önkormányzattal létrejött együttműködéséről. Köszöntötte az érdeklődő közönséget, és bemutatta az alsóörsi kiadványok megjelent szerzőit: Somorjai Horváth Piroskát, Novák Editet, Decsiné-Kiss Mártát, Szuperné Bohus Juditot, Nagy Veronikát, Albrecht Sándort, Zórád Ferencet, Kovács Endrét, Gyárfás Endrét ( ő Somos Zsuzsa grafikus művésszel közös könyveit mutatja be).

Az alpolgármester idézte Hebling Zsolt polgármesternek egy interjúban korábban megjelent mondatait: A könyvek megőrzik a csodálatos magyar nyelvünk által megfogalmazott gondolatokat a jövő számára, továbbörökítik múltunkat, hagyományainkat, jelenünket, értékeinket. Közösségünk kiemelt fontosságúnak tartja ezt a küldetését, s évente legalább egy szép, egyedülálló kiadvánnyal gazdagítja könyvészetünket, amely mindig szeretett településünkkel kapcsolatos. A következőkben is folytatni kívánjuk ezen tevékenységünket.

A bevezető után Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Bevezetésként utalt arra, hogy 1996-ban az elsők között jelent meg Gubicza Ferenc kezdeményezésére az Alsóörs története című kötet a Balatonfüred-Csopak Tája Szövetkezet, az alsóörsi önkormányzat és a Veszprém Megyei Levéltár együttműködésében. Az akkori szerzők levéltárosok, muzeológusok, helytörténészek – köztük Borbás László nyugalmazott iskolaigazgató voltak. Borbás László önálló kiadványként írta meg az iskola és az óvoda történetét.
Az egyesület elnöke ezt követően a húsz alsóörsi kiadvány szerzőit kérte fel, hogy az érdeklődő közönséget avassák be alsóörsi kötődésük eredetébe, köteteik elkészítésének részleteibe. A bemutatkozás során elhangzott, a település életének történéseit évtizedek óta az Alsóörsi Krónika is dokumentálja, Borbás László után most Novák Edit nyugdíjas iskolaigazgató helyettes gondozza évről évre a gazdag gyűjteményt.

A rendezvény végén Ferenczy Gábor megköszönte a Honismereti Egyesület vezetőinek, a Kölcsey Ferenc Könyvesbolt dolgozóinak a bemutatkozás lehetőségét.

Az esemény hangulatát színesítette Kálmánfi Bánk második osztályos tanuló furulya játéka.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!