Endrődi Sándor Emlékév Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2020. 01. 16. 15:07

Alsóörs, 2019. január 16., csütörtök - Az „Endrődi Sándor Emlékév” nyitóeseményével vette kezdetét az „Endrődi Sándor Emlékév” Alsóörsön. Először megkoszorúzták az Endrődi Sándor Református Általános Iskolában az emléktáblát. Majd az irodalmi verseny díjazottjainak gratuláltak.

 Mészáros Károly intézményvezető köszöntötte a megemlékezőket. A megemlékezésen elhangzott, hogy az iskola 1957 óta viseli a neves költő és irodalmár nevét. Csak, úgy, mint utca és szobor is emlékezik rá. Az idei évben külön Endrődi Sándor irodalmi versenyt rendeztek a felsősök számára. Az eredményeket a verseny szervezője Novákné Juhász Andrea ismertette, a díjakat Hebling Zsolt polgármester adta át. A diákok minden éve január 16-án, a költő születésnapján emlékeznek a neves alkotóra, akinek egykoron elsőként volt villája Alsóörsön. A költő munkásságát Iványi Luca ismertette.

Az 5-6. osztályosoknál: első Konrád Zente Zoltán, második Szigeti Anna, harmadik Józsa Rebeka lett. A 7-8. osztályosoknál első Kutasi Lilia Emma, második Horváth Dorina, harmadik Iványi Luca lett.

 

Majd a faluközpontban helyezték el a megemlékezés koszorút Endrődi Sándor bronzszobránál. Raffay Béla szobrászművész alkotását 2011. július 9-én avatták fel. (Erről szóló tudósításunk ITT olvasható.)

Hebling Zsolt polgármester kiemelte, hogy az idei évben a költő szülővárosában Veszprém is megemlékeznek, majd áprilisban a tanulók szavalóversenyen vesznek részt, júliusban pedig kiemelt ünnepséget rendeznek a Jókai-Endrődi bableves muri alkalmával.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!