Újabb élmény a Zene szentélyében

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu 2019. 08. 28. 10:13

A hétvégén Kertesi Ingrid operaénekes, Kiss-Domonkos Judit gordonkaművész és Kéry Tamás zongoraművész volt Alsóörs vendége a "Zene szentélye" elnevezésű komolyzenei hangversenysorozat zárórendezvényén.

 Még az utolsó pillanatban kitört vihar sem tudta eltántorítani az zene szerelmeseit, a templom zsúfolásig megtelt. Aki eljött, maradandó élménnyel gazdagodott annak okán, hogy három nagyszerű művészt hallhatott együtt muzsikálni, akik a zeneirodalom legjavának gyöngyszemeit tolmácsolták a legmagasabb szinten.

Kiss-Domonkos Judit (Fotó: balaton.vehir.hu/Archív)

Egyikük, Kiss-Domonkos Judit Bartók–Pásztory-díjas gordonkaművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztjének tulajdonosa itthon van Alsóörsön, róla és azokról a hangversenyekről, amelyekre művészbarátit hívta „játszótársul”, már több alkalommal szóltunk az elismerés és a köszönet hangján.

Közéjük tartozik az ezen az esten fellépő Liszt-díjas operaénekesnő, Kertesi Ingrid kiváló és érdemes művész is, aki azt vallja, hogy a művészeteknek és azok művelőinek küldetése van a világban. Ilyen a zene is, olyan üzenetet közvetít, amelyet szavakkal nem vagyunk képesek kifejezni, megnyugtat, felszabadít, boldoggá tesz. Mint mondja, arra törekszik, hogy a hangja hangszerként szólaljon meg. Hallgatóságának Japántól Amerikáig, Thaiföldtől a legjelesebb európai színpadokig alkalma nyílt megbizonyosodni arról, hogy szándéka tökéletesen megvalósul, és abban a szerencsés helyzetben voltunk mi, az est közönsége, hogy ezt mi is megtapasztalhattuk.

A búcsúelőadás zongorakísérőjét, Kéry Tamást, a Liszt Ferenc Zeneművészei Egyetem Ének Tanszékének művész-tanárát, aki először járt nálunk, Kiss – Domonkos Judit mutatta be. Mint azt tőle megtudtuk mesterei közé tartozott Kurtág György, Jandó Jenő, művészdiplomáját Nürnbergben szerezte. Kiemelt Nívódjat kapott 1996-ban az Országos Kamarazenei Versenyen, különdíjat a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen és az Országos Chopin Zongoraversenyen. Kiváló muzsikust ismertünk meg benne, aki együtt él az általa kísért művészekkel és a szerzők szellemiségével, érzékeny alázattal a megszólaltatott művek iránt.

A Zene szentélyében az alábbi remekművek csendültek fel ezen a megitt esti órán, újabb bizonyságát adva a zene szépségének és hatalmának:
Marin Marais: La folia (variációk) – Vivaldi: Domine Deus – Fauré: Álom után – Holdfény – Elégia. Ezt követte a hangverseny egyik legnagobb tapsot kapott műsorszáma, Mascagni: Parasztbecsület című operájából az Ave Maria Kertesi Ingrid átélt előadásában, majd Elgar: Szerelmi üdvözlete, amikor Kiss – Domonkos Judit csellója énkelt”. Mozart az Exultate, Jubilate című motettájának Allelujájával került be a műsorba, míg operáit a Don Giovanni Zerlina áriája képviselte. Befejezésként Weber: Adagio és Rondoja, valamint egy előadójához közelálló Schubert dal: A pásztor a sziklán. A hálás publikumnak sikerült egy ráadást is kieszközölnie: ez Caccini Ave Mariaja volt.

Mire a műsor véget ért, mindenki elfelejtette a vihart, a jégesőt, a mindennapok gondjait, az élmény hatása alatt állt. Köszönet érte mindhárom nagyszerű művésznek.

Kovács Piroska 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!