A Balaton Riviéra arcai - Vízen járás Edinával: Evezz és élvezd!

balaton.vehir.hu Forrás: Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület 2019. 07. 07. 13:00

Vízen járó emberek. Látványnak is szép ez a nálunk is gyorsan terjedő új vízi sport divat, a Stand Up Paddling (SUP), magyarul: állva evezés. Kráz Edina SUP oktató és túravezető négy évvel ezelőtt egy portugáliai szörf táborban próbálta ki ezt a sportot. Szerelem volt első látásra.

 

Azóta elvégezte a nemzetközi szakoktatói tanfolyamot, pályát váltott (korábban logisztikával foglalkozott) és megalapította az alsóörsi SUP kölcsönző és oktató központot a Pelso Kempingben.
Edina mindig sportolt, de a SUP-ban találta meg, amit keresett, mert ez egyszerre fitnesz és meditáció a természetben. Nem véletlenül kezdtek el evezni emberek százezrei világszerte a tavakon, tengereken, folyókon. Gyorsan elsajátítható és nem kell hozzá semmilyen előképzettség. Edina szerint a jó egyensúlyérzékkel rendelkező emberek pár perc alatt képesek átvenni a víz mozgását és talpon maradni, de maximum egy óra alatt bárki eljuthat ehhez a sikerélményhez. Márpedig aki egyszer kipróbálja, milyen vízen járni, az újra és újra keresni fogja ezt az érzést. 
„Az állva evezés sportja tulajdonképpen kortalan, bárki művelheti 7-től 77 éves korig fizikai kondíciótól függetlenül. De igazából a 30 pluszos korosztály körében vált különösen népszerűvé itt a Balatonon. Ugyanakkor persze kiváló családi program is lehet, a kisebb gyerekeket a szülők a SUP-deszkára ültetve viszik, ami bensőséges hangulatot kölcsönöz az egésznek. A nagyobb gyerekeknek már vannak speciális, a felnőttekétől kisebb deszkáik” – tudom meg Edinától. 
„Bár szeretik a szörffel összehasonlítani, az állva evezés egészen más” – hangsúlyozza Edina. – „Gondoljunk csak bele, hogy szörfözni szélben lehet, a SUP-nál pedig éppen a szélcsend a maximális élmény, amikor finoman lebeg az ember a vízen. Persze hullámzó vízen is lehet evezni, az például kitűnő edzésmód. A SUP egyébként is megmozgat minden izmot, kiváló módja a test kondícióban tartásának minden különösebb erőfeszítés nélkül. Olyan edzés, amit élvez az ember. Gyönyörűen fejleszti a gerinctartó izmokat, a folyamatos mikro mozgások mozgásban tartják az összes izmunkat, a lábunk ujjától a fejünk búbjáig. Ráadásul mentálisan is feltölt.”
Kráz Edina már körbeevezte barátnőjével a Balatont. Tudomásunk szerint ők voltak az elsők ebben. Szeretnék másokkal is megismertetni azt a csodálatos élményt, amit az egyhetes balatoni túra során átéltek, keresik a módját, hogyan tudnák közkinccsé tenni. Más, rövidebb túrákat rendszeresen szerveznek az alsóörsi Pelso Kempingből. Népszerű például a Naplemente SUP- túrájuk. Jó levegő, madárcsicsergés, relax! A vízen megélni ezt a csodát felemelő érzés. De minden kedden, pénteken és szombaton SUP-jóga foglalkozás is van az alsóörsi Pelso kempingben, Szabó Eszter jóga- es SUP -jógaoktató vezetésével. A hét minden napján SUP-oktatás, SUP- relax, és Naplemente Túra van ugyanitt a SUP oktató és túra központban.
Edina bár győri lány, kicsit alsóörsinek is tartja magát, itt van a családi nyaralójuk, gyerekkora nyarai abszolút a Balatonhoz kötődnek. Örül, hogy ezzel az új vízisport lehetőséggel gazdagíthatja gyermekkora színhelyét.

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesülettel kezdetektől kiváló a kapcsolata, programjaink rendszeres résztvevője, amiket érdekesnek és szórakoztatónak tart, hozzáteszi még, hogy „fantasztikus érzés most már szolgáltatóként is Balaton Riviérához tartozni.”

Edina bár győri lány, kicsit alsóörsinek is tartja magát, itt van a családi nyaralójuk, gyerekkora nyarai abszolút a Balatonhoz kötődnek. Örül, hogy ezzel az új vízi sport lehetőséggel gazdagíthatja gyermekkora színhelyét.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!