A versek szeretete örökre beleivódott Lukács Sándor színművészbe

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Zórád Ferenc 2019. 04. 14. 19:17

A magyar költészetnek, kultúrának, irodalomnak igenis van jövője! Ez bebizonyosodott Alsóörsön az Eötvös Károly Művelődési Házban, ahol a költészet napja alkalmából Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, költő, érdemes és kiváló művészt hallhatta a szép számú közönség.

 

A népszerű színész 1972-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, akkortól a Vígszínház tagja. Elmondása szerint a hűség mindig is fontos szerepet játszott az életében, nem véletlen, hogy 1976. karácsonyától felesége, Maráczi Mária mesterkozmetikus. Fiuk, Máté 1979-ben született, a reklámszakmában dolgozik.

A kiváló színész közvetlenségével, szerénységével, jó humorával, hamar belopta magát az emberek szívébe. A hölgyek pedig megállapították, hogy még mindig sármos férfi Lukács Sándor, akinek jellegzetes hangorgánuma betöltötte a művelődési ház színháztermét. A szervezők részéről kitűnő választás volt őt meghívni, hisz nála jobban és szebben verseket, kevés színész mond Magyarországon. A költészet napja számára egy főhajtást jelent, a kiváló magyar költők iránt. Nagyon sok kedvenc költője, írója van, nem is tud kiemelni egyet sem. Fiatalkorában Juhász Ferenc, Nagy László, Pilinszky János volt rá nagy hatással.

Alsóörsön legelőször a magyar költészet óriásaitól hallhatott szebbnél-szebb verseket a közönség. Ady Endre, József Attila, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Váci Mihály – a teljesség igénye nélkül. Az előadás második részében saját költeményeit adta elő. 1985 óta költőként versesköteteket ad közre, ebből csillogtatott meg néhány verset. Megható volt, amelyet édesapjához írt, aki a Don-kanyarból hazatért, de lelkivilágát örökre meghatározta az ott töltött néhány év.

Fontosnak tartaná, hogy a fiatalok ne csak a robbanásszerűen terjedő digitalizációval, az internet világával ismerkedjenek meg, hanem a versekkel is. Ha nem is tanulnak meg költeményeket, de legalább olvassanak, mert mindez a beszéd és a szókincsüket gyarapítaná. Ugyanakkor szomorúan veszi tudomásul, hogy az emberek már nem beszélgetnek egymással, hanem csak az okos telefonjaikat nyomkodják. Ezért is volt jó érzés egy órára „megpihenni”, letenni a mobiltelefont, átadni magunkat a költészet világának, melyet Lukács Sándor színművész testesített meg. Jogosan járt a vastaps az előadás végén.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!