Alsóörs: Batthyány herceg a borversenyen

balaton.vehir.hu 2019. 03. 28. 16:24

Immár 10 éve, hogy Alsóörsön, a karácsonyi rendezvényen, poharazás közben Hebling Zsolt alsóörsi polgármester és Lőrincz József a Balatonalmádi Kertbarát Kör elnöke között egy gyümölcsöző kezdeményezés született. Lényege, hogy évente, márciusban, felváltva Almádiban vagy Alsóörsön rendezzék a két település kert (és bor-) barátainak éves borversenyét.

 Az ötlet valóra vált. A zsűrizést sokak megelégedésére a kezdetektől három hivatásos borász végzi Schweiger Rezső elnöklésével. A most lezajlott borversenyt ősz óta sokan várták. Legfőbb oka a 2018-as év ritka időjárása volt. A napsütés és az eső is kedvezett a szőlőknek és kóstolva a tavalyi borokat, akár aranyévnek is nevezhetjük. Eljött végre az idő. Március 23-ikán, szombaton délután az alsóörsi kultúrházban gyakorlott csapat várta a beérkező mintákat. A nagy kérdés már csak az volt, hogy vajon mennyien jönnek, mit hoznak és végül milyen lesz az idei mustra? A két település kispincés borászai nem okoztak csalódást, sem mennyiségben, sem minőségben. Tisztes eredmény született, 38 jó minőségű bort neveztek a „jószomszédok”.

A 70-es 80-as években a szüretelt mennyiség nem mindig okozott felhőtlen örömet, mert a kispincés borászoknak literenként adót kellett fizetni a megtermelt bor után. Nagy és széleskörű népi játék volt a bor elrejtése a minden pincét felkereső fináncok elől. A Balaton túlsó oldalán, Tabon történt az alábbi eset. A borászkodó idős embert ismerősei kérdezték: - János bátyám! Milyen volt a termés? - Hát egy kicsivel több termett, mint tavaly. - És tavaly mennyi termett? - Hát egy kicsivel kevesebb, mint idén - válaszolta János bácsi diplomatikusan.
Meglepetés és egyben megtiszteltetés volt az esemény és a résztvevők számára az Alsóörsön tartózkodó ősi Batthyány család váratlan látogatása. Batthyány Ádám herceg, a 16 éve boldoggá avatott herceg Batthyány Strattmann László - a szegények orvosának - unokája feleségével és két nagykorú gyermekével érkezett. Láthatóan jól érezték magukat és elismerően nyilatkoztak a borokról. Közvetlen, oldott viselkedésük volt a záloga annak, hogy jó hangulatban, az eredményhirdetésig, a zárásig jelen voltak.

A jubileumi, 10 éves együttműködés ünnepi hangulatát, az 5. Alsóörsi közös borverseny hangulatát megalapozta az örsiek finom, házias marhapörköltje, jelentős mennyiségű tarhonyával elővezetve. A finomságot előhang gyanánt szolgálák fel a több mint két tucat borásznak és a mustrálónak. A megjelentek a pörkölt elfogyasztásával sikeresen megágyaztak a közelgő nedűknek. Kezdődhetett a jelentős számú borminta zsűrizése és a mustrálók által lezajlott utánkóstolása, magyarul a fogyasztás. Mint általában, a két ősi tábor, a termelők és fogyasztók elválaszthatatlansága, gyors egymásra találása ezúttal is hamar megtörtént. Kívülről is izgalmas dolog a borbírálással együttjáró rituális optikai, érzékszervi vizsgálat, az ízlelés, de szívünkre tett kézzel valljuk be őszintén, hogy a koronát legszívesebben mégis a legördülő kortyoknak ítéljük.
Az eredmény magáért beszél, nem kíván részletes magyarázatot. A legjobbak a az aranyérmesek a beérkezett minták 21%-át tették ki. Végezetül 8 arany, 19 ezüst és 21 bronz minősítés született. A legjobbak közül néhányat kiragadva ezúton is gratulálunk.

Kerekes László (Almádi) zenit nagyarany,
Ferenczy Gábo
r (Alsóörs) cserszegi fűszeres arany,
Iványi László 
(Alsóörs) merlot 2017 arany minősítést kapott.

Külön öröm számunkra, hogy a mostanában divatos, külföldi, világfajtákat megelőzve, két hazai nemesítésű, magyar bor került a sor elejére. Schweiger Rezső zsűrielnök elmondása szerint az utóbbi években jelentős fejlődés tapasztalható az amatőr, vagy hobby borászok szakmai munkájában. A verseny során mindössze 2-3 bornál tapasztaltak jelentéktelen, javítható borhibát. Ilyen volt a hiányos kénezés, vagy ellenkezője, az enyhén túlzott, vagy a kései kénes beavatkozás.

Sok sikert 2019-ben is! Jövőre újra együtt, de akkor ismét Almádiban!

Lőrincz József elnök
Balatonalmádi Kertbarát Kör

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!