Közmeghallgatás Alsóörsön - Beszámoló

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu 2019. 03. 24. 13:52

Közmeghallgatás 2019. Hebling Zsolt polgármester köszöntője és bevezetője után a tavalyi év közbiztonsági helyzetéről Gézárt Viktor zászlós, körzeti megbízott számolt be.

 

2018-ban 54 bűncselekmény kategóriába tartozó esemény történt a faluban, 17 esetben vagyon elleni. Ez kb. tíz százalékkal kevesebb a megelőző évinél, viszont jelentősen emelkedett az ittas vezetésért büntetettek száma (29), főként a nyári időszakban. A két sérüléses baleset közül egyik sem volt súlyos. Hat esetben vaddal való ütközés is történt. Falunkban is akadt internetes csalás, unokára hivatkozó is, s egy esetben idős személy sérelmére elkövetett rablás. A térfigyelő kamerák nagy segítséget nyújtottak a román elkövetők megtalálásában, ahogyan a May János utcai gépkocsilopás esetében is a kamerák segítettek.

Ezután Hebling Zsolt polgármester számolt be az elmúlt év fejlesztéseiről. Mint mondotta, az önkormányzat feladata elsősorban az intézmények, szervezetek zavartalan működésének biztosítása, miközben a település gyarapítása, szépítése is terv szerint történik. Az önkormányzat költségvetéséről elmondta, hogy bő másfél milliárd forintból gazdálkodtak, beleértve ebbe az elnyert pályázatokat, melyek az idei évben is fontos tételek a fejlesztésekben.


Tavaly készült el az óvoda kertje, a sportcsarnok nyílászáróinak cseréje, a világítás korszerűsítése, a Szabadság tér csapadékvíz elvezetése és aszfaltozása, a Merse parkot átszelő út és a parkoló térkövezése, a Törökháztól a Fő utcára. A strandon elkészült az üzletek előtti térkövezés és az árnyékolás a játszótér felett. A lakosság bevonásával az útfejlesztés is folytatódott a Pilóta utcában. A színpad a parkolóban a rendezvények színvonalasabb lebonyolítását szolgálja. Befejezés előtt a vadtelepi játszótér is. A sikeres és sokakat ide vonzó rendezvények mellett a könyvkiadás is folytatódott. Legfőbb büszkeségünk mégis a Szépkilátó megvalósulása, mely azóta – bizonyítottan – kedvelt megálló- és pihenőhelye lett a turistáknak és a helybelieknek is.
A jó főszezonnak köszönhetően kb. 10 %-os növekedést könyvelhetett el az önkormányzat a strandi és vendégéjszakák utáni bevételt illetően.
Néhány jeles elismerésről, eseményről külön is szólt a polgármester. A virágosításban kiváló minősítést kapott a falu, az Év Háza egyik díjazottja a Marina kikötő épülete, a védőnő munkáját kitüntetéssel ismerték el, s a legutóbbi nemzeti ünnepen a polgármestert is, aki úgy tekint a Magyar Arany Érdemkeresztre, mint a falu közös sikerére. Évfordulókat is ünnepeltek tavaly: az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület 15, az óvoda 60, a Veszprémvidéki Horgászegyesület 70 éves működését.

Az idei év fejlesztéseit is felvázolta a polgármester. Tíz elnyert pályázat segíti az idei tervek megvalósulását. Ezek közül a legfontosabbak: a kerékpárút Veszprém felé, a Varázserdő-Varázserő építése már folyik, az óvoda konyhájának bővítése és korszerűsítése a közétkeztetés miatt fontos feladat, készül a járda a postától felfelé, a tervezett tájház gazdasági épületére is van pályázati fedezet, a Sirály-park átépítése és a tragikus sorsú alsóörsi halászok emlékműve is idei terv. A sportcsarnokban térelválasztó elem teszi majd lehetővé több csoport egyidejű foglalkozását. A benyújtott pályázatok sikerében bízva a May János utca mellett játszótér készül majd. Igény van egy kajak-kenu szakosztály létrehozására is, melynek a feltételei adottak, ha a pályázat sikeres lesz. Idén is folytatódik a könyvkiadás: könyv készül az alsóörsi csipkéről, valamint Endrődi Sándor – Mihálkovics Tivadar életéről.
Az önkormányzati fenntartású kempingben a fogadóépület felújítását és mobilházak telepítését tervezik, folytatódik az utak aszfaltozása. Legfontosabb a Márc. 15. u aszfaltozása a zárt rendszerű csapadékvíz elvezetéssel, a Margaréta-köz is sorra kerül. Tervben van a Gagarin u. – Óvoda-köz csapadékvíz elvezetésének megoldása, mely évek óta probléma. A közvilágítás, a játszóterek és a buszmegállók felújítása is szerepel a tervben. A strandon egy úszóstég és a parti zuhanyzók várnak megvalósításra, de az okos zebra gondolata is felmerült a nyári közlekedési nehézségek mérséklésére.

A résztvevők néhány hozzászólása a visszatérő, örök témákra vonatkozott.
Az Endrődi utcán gyakori a gyorshajtás, a zöldhulladékot sokan jóval korábban kiteszik, mint a szállítás ideje, s ezzel a faluképet rontják, a szemét mindenütt jelen van annak ellenére, hogy két embert foglalkoztat az önkormányzat a napi gyűjtésre. A Vadtelepen szintén a gyorshajtást panaszolják, kellene egy korlátozó, 30-as tábla. Panasz érkezett a cirkusz elhelyezésével és működésével kapcsolatban (az erre vonatkozó engedélyt nem az önkormányzat adja ki).

A Vasút utcai szennyvíz átemelőből származó bűz régi probléma, most is előkerült, a Vadtelepről való átkelés a 71-es úton szintén megoldatlan.
Magán érdekeket érintő kérdések is szót kaptak, információk, tanácsok a kérdésekre úgyszintén.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!