A magyar kultúra napja Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2019. 01. 25. 18:33

Alsóörs, 2019. január 24., péntek – Színházi előadás, átadták az „Örökség” díjat is az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen Hebling Zsolt polgármester osztotta meg ünnepi gondolatit.

Mihalcsik Márta (b.), Szuper Miklósné és Vörösmarty Éva

Majd átadásra került az alsóörsi Csipkeműhely által alapított „Örökség” díj, amit Vörösmarty Éva és Mihalcsik Márta vehetett át Szuper Miklósnétól, a Csipkeműhely vezetőjétől és Hebling Zsolt polgármestertől.

Mihalcsik Márta és Szuper Miklósné

Mihalcsik Márta laudációja:

 A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezető-helyettese, módszertani referens.

Történelem szakos tanár, népművelő, rendezvényszervező, könyvtáros.

1998. óta a megye több településén közművelődési vezetőként eredményesen tevékenykedett: a Herendi Porcelánmanufaktúra által fenntartott Művelődési Házban 2001-ben ő szervezte meg a Manufaktúra 175 éves fennállását ünneplő rendezvényt. Sóly, Várpalota is sokat köszönhet neki odaadó kulturális tevékenységéért.

2006-ban került a Veszprém Megyei Közművelődési Intézethez,2013 őszétől a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájában dolgozik, ahol fő feladatai közé tartozik a helyi értéktárak létrejöttének és működésüknek támogatása, a Megyei Értékünnep (amely 2 éve Alsóörsön volt), és a különböző nemzetiségi programok szervezése.

Fáradhatatlanul írja a pályázatokat, amelyek segítik a települések hímző köreinek működését, és amelyek lehetőséget adnak arra, hogy színvonalas kiadványok formájában bemutathassák a helyi értékeket.

Nagy szerepet vállalt Alsóörs ilyen jellegű eredményes tevékenységében, jelenleg a HUNGARIKUM pályázat keretében készül az Alsóörsi Csipkeműhelyt bemutató könyv, de küldetésének tekinti a határon túli magyar értékek feltárását is a Zoboralján.

Szakmai tevékenységét az új feladatok iránti nyitottság és a közművelődés, a kultúra, az értékek, a népművészet és a néphagyományok iránti elkötelezettség jellemzi.

 

Vörösmarty Éva és Hebling Zsolt

Vörösmarty Éva laudációja:

2006. óta, immár 13. éve tagja a Megyei Közgyűlésnek, 2018. júniusa óta tölti be az alelnöki funkciót, előtte a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, több szakmai bizottság munkájában vett részt, tagként vagy elnökként az elmúlt másfél évtizedben.

Alsóörs kezdeményezésére elnöksége időszakában került fel a megyei értéktárba a „Balaton-felvidéki vert csipke” és a „Permi vörös homokkő”, amelyek községünk és térségünk kultúráját meghatározó fontos és jellegzetes kincseink.

Alsóörsi lakosként és döntéshozóként is fontosnak tartotta és segítette településünk fejlesztési céljainak megvalósítását. Ennek konkrét példái a megyei TOP pályázatok, amelyek elnyerésével épülhet meg egyrészt az amfiteátrum helyén a „Varázserdő-varázserő” projekt, amelynek része az a leendő korszerű rendezvényhelyszín, közösségi tér, amely szerepelt Veszprém, a megyeszékhely 2023.évi Európa Kulturális Fővárosa pályázatban is, másrészt a Veszprém-Felsőörs-Alsóörs kerékpárút, szolgálva a turizmust, amelyből a község él, s így finanszírozhatóak a lakossági, kulturális jellegű és közösségépítő tevékenységek.

Aktívan részt vesz falunk életében, legutóbb az Év Balatoni Háza Vándorkiállítást nyitotta meg, amely most is megtekinthető a művelődési házban.

Megyei vezetőként elhivatott a hagyományok őrzésében, az értékek feltárásában és a magyar kultúra ápolásában.

 

A program részeként az Endrődi Sándor Református Általános Iskola színjátszó csoportja bemutatta: Molnár Ferenc: A doktor úr című darabját.

Molnár Ferenc világhírű színpadi szerzőnk, legtöbbet játszott darabja "A doktor úr."
Dr. Sárkány ügyvéd lakásán játszódik a bohózat szerelemmel, féltékenységgel és tucatnyi félreértéssel, amelynek okozója Puzsér, a vajszívű tolvaj. 
Dr. Sárkány József ügyvéd élete egy napra teljesen megváltozik, elegáns lakása fantasztikus események színterévé válik.
Puzsér betörő tanácsára hallgatva, az ügyvéd betörőnek öltözve akarja ügyfeleit megismerni. 
Puzsér, a ravasz tanácsadó közben betör az ügyvéd otthonába, ahol Sárkányné éppen házasságtörésre készül. 
Puzsért a betörés közben rajtakapják, de senki nem meri leleplezni, mivel mindenkinek van valami titkolnivalója.

Szereplők:

Dr. Sárkány József, az ügyvéd........................................................................Mórocza Péter
Sárkányné......................................................................................................Rozgonyi Gréta
Lenke, Sárkányné húga.........................................................................................Retz Elvira
Bertalan, az ügyvéd úr titkára, Lenke szerelme ........................................Gergácz Szabolcs
Puzsér, tolvaj, Dr. Sárkány legjobb kliense..............................................................Őry Attila
Csató, rendőrtiszt, Sárkányné hódolója...........................................................Rasch Vincent
Marosiné, Lenke nevelőnője..............................................................................Rasch Evelin
Cseresnyés, Dr. Sárkány régi iskolatársa.........................................................Kovács Gábor

Felkészítő tanár................................................................................Novákné Juhász Andrea

Az előadás végén a színdarab szereplői egy Oscar szoborral lepték meg Novákné Juhász Andreát a darab rendezőjét, ugyanígy tett Mészáros Károly az általános iskola igazgatója is.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!