Egy pohár tea Alsóörs polgármesterével

balaton.vehir.hu 2018. 10. 24. 16:12

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát, kötetlen beszélgetésre hívta és várta a község lakosságát, üdülőtulajdonosait és valamennyi olyan érdeklődőt, aki fontosnak tartja, hogy tájékozott legyen a közéletben és észrevételeivel segítse annak optimális alakítását.

 

Jelenlévők köszöntése után Hebling Zsolt elmondta, hogy elöljáróban olyan kérdésekkel kíván foglalkozni, amelyek az előző teadélutánon felmerültek. Ezek közé tartozik a vadveszély. Meghívott vendégünk, Pauer Lajos, az Újkúti Vadásztársaság hivatásos vadásza széleskörű tájékoztatást adott a jelenlegi helyzetről. Mint mondta, belterületen a vadászat nem oldható meg, a vaddisznók, esetenként rókák elleni védekezést riasztással lehetséges. Ne etessük a vadakat – mondta, az ételhulladékot pedig úgy tároljuk, hogy az állatok ne férhessenek hozzá. Szólt arról is, hogy miként kell viselkednünk, ha az illetéktelen látogatókkal találkozunk. A megszívelendő tanácsok sora a továbbiakban a tűzvédelem szemszögéből hívta fel a figyelmet a fűtési szezon beköszöntvel megjelenő veszélyforrásokraVas Gábor tű. százados, a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka beszélt a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásáról, a kémények felülvizsgálatáról, a fűtés szerepéról a környezetvédelemben, a levegőtisztaságról és az égetés szabályairól.

Hebling Zsolt két részre osztotta mondandóját: a 2017. októbere óta történtek ismertetésére, valamint Alsóörs jövőképének felvázolására. Jó ötletnek bizonyult korábban, így hát most is sor került rá, hogy szóbeli tájékoztatója szemléletesebbé tétele céljából fotográfiákat hívjon segítségül a polgármester. A száz darab felvétel széles spektrumban foglalta össze a község életét. Csak ilyenkor szembesül az ember azzal, hogy milyen sokrétű tevékenység folyik nálunk! A történések mindegyike azt a célt szolgálta, hogy Alsóörs legyen olyan élhető település, ahol a lakosság és vendégeink egyaránt jól érzik magukat és megtalálják számításukat. A fotók és a drónfelvételek visszaigazolást jelentettek mindezekről, legyen szó a tíz községrészben megvalósult jelentős mértékű fejlesztésről, az elnyert pályázatok megvalósításáról, járdaépítésről, bölcsőde létrehozásról, a Szépkilátó megépítéséről, a strand komfortfokozatának további emeléséről, a kulturális élet folyamatosan hömpölygő eseményeiről, a civilszervezetek munkájáról, könyvkiadásról, sportról, az ünnepeinkről való méltó megemlékezésről, a fesztiválsikerekről és még nagyon hosszú a sor.

A közelmúlt után a 2019-re kitűzött tervekről esett szó. Közéjük tartozik a Merse térkövezése, útépítés a lakóközösségek összefogásával, játszóterek kialakítása. Elnyert pályázat teszi lehetővé, hogy megvalósuljon a Varázserdő projekt és megépüljön az Alsóörs – Veszprém kerékpárút, valamint előrelépés történjék a tájház ügyében. Átalakításra kerül az óvoda konyhája, mobil térelválasztót kap a sportcsarnok. A munkát új szállítójármű beszerzése segíti. Folytatódik a könyvkiadás. A helyi építési szabályzat módosításával kapcsolatban több fórum várható. Az a cél, hogy Alsóörs egy kétezer fős, emberléptékű, falusias légkörű, barátságos hely maradjon.

A polgármesteri beszámolót kötetlen beszélgetés követte. Több észrevétel hangzott el a stranddal kapcsolatban. A gyermekpancsoló népszerű, éppen ezért zsúfolt, drága a belépő és nem teszi lehetővé a ki – bejárást. Sok a hínár, uszadék a vízen, a padok száma viszont kevés, hiányzik a sorompó melletti játszótér – mondták a hozzászólók. A felmerült kérdésekre Hebling Zsolt, Ferenczy Gábor alpolgármester, Báró Béla jegyző és Pandur Ferenc, a TEMÜSZ vezetője válaszolt. Megtudtuk, hogy a gyermekpancsoló vörösfenyő cölöpei felújításra szorulnak, a mederhomokozás szerepelni fog a jövő évi költségvetésben. A strand az idényt kivéve olyan közpark szerepét tölti be, ahol játszóterek vannak, a belépő árfekvése pedig a többi fürdőhelyhez viszonyítva kedvező. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a jegy árát tekintve többféle alternatíva létezik különféle bérletek formájában. Szó volt a nyári parkolási gondokról. Erre megoldást jelentene a vasúti sínek melletti terület, ahol a palacsintafesztivál idején 500 gépkocsi parkolt. Az önkormányzat a MÁV ígéretét bírja ennek realizálására. Szó volt még a tervezett kerékpárút nyomvonaláról, napelemes lámpák és két nyilvános illemhely telepítéséről a faluközpontban. Az egyik felszólaló, Kerekes József nyugdíjas két éve lakik Alsóörsön. Több témáról alkotott véleményt, néhány javaslatot is tett, valamint azt kérte, hogy értékeljük valamennyien, hogy milyen szép helyen lakunk.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!