A Balaton szerelmese Veszprémben

balaton.vehir.hu 2018. 10. 18. 15:22

Sokan találkoztak már az önkormányzat gondozásában tavasszal megjelentetett könyvvel, az Iklódy-Szabó János életét és munkásságát bemutató kötettel. Iklódy Veszprém szülötte, ezért egészen természetes, hogy e könyv bemutatását az Eötvös Károly Megyei Könyvtár is megszervezte.

 A könyvtár régi épületében, a Kisfaludy-teremben gyűltek össze az érdeklődők, s a beszélgetésre meghívottak, a könyv szerzője, Somorjai Horváth Piroska, fotográfusa, Kovács Endre és polgármesterünk, Hebling Zsolt.

A beszélgetést Soponyai Ilona könyvtáros, a Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa vezette. Elsőként arról érdeklődött, kicsoda is Somorjai Horváth Piroska. A szerző beszélt az életéről, legelőször is arról, milyen szerencsés embernek érzi magát, mert az életében minden fontos és szép dolog megadatott neki. Mesélt a diákkoráról, a Lovassy gimnázium kohéziós erejéről, örök emlékű tanárairól, a tanult vegyész szakmáról, a Dunai Vasműben eltöltött évekről. A dunaújvárosi HétNap 2004-ben hirdetett pályázatát megnyerte egy írásával, az írás innentől lett igazán fontos az életében. Dolgozott a Tűzvédelem és a Tér lapoknak is közel másfél évtizedig. Sok éve már Alsóörs honlapján számol be az itteni eseményekről, s közben megszületett néhány szép könyv. Az elsőre a gondolatot az évente megszervezett kőfaragó táborban kapta, ebből született a Pillanatfelvétel 2010-ben, 85 beszélgetés Alsóörsön élő vagy ide erősen kötődő emberekkel. Később a temetőnk története is feldolgozásra került egy szép könyvvel tisztelegve a ott nyugvóknak, Sírkert a Somlyó ölén címmel jelent meg 2013-ban.

Egy majdani, több embert bemutató könyv ötletéből önállósodott valójában Iklódy-Szabó János története. Gazdag munkássága, az összegyűlt anyag önálló kötetet követelt. A véletlen is ezt erősítette, Iklódy halálának 75. évfordulójára az Ausztráliában élő 87 éves lánya haza látogatott népes családjával. Szó esett még a családi címer megtalálásáról, amit Bécsből kapott meg a szerző, s az idő rövidsége miatti izgalmakról is. A könyv elkészült, a család jelenlétében mutatták be Alsóörsön áprilisban.

Kovács Endre fotóművész, több reprezentatív album, köztük Alsóörsről szóló is, beszélt röviden a könyvben szereplő fotók kétféleségéről. Restaurálni és reprodukálni a régi, sokszor apró méretű fényképek alapján, illetve olyan képeket készíteni, amikről méltán gondolhatjuk, hogy Iklódy is láthatott az akkori valóságban.

Polgármesterünk is elmondta, hogy Albrecht Sándor helytörténészünk gyűjtéséből tudjuk, Alsóörssel 156 könyv hozható kapcsolatba. Az önkormányzat szívén viseli a könyvkiadást, eddig 23 önkormányzati kiadású könyv jelent meg, de továbbiak is várhatók. A jelenlévőknek tiszteletpéldányt hoztak.

A beszélgetést a megjelenítés is erősítette. Néhány vetített kép a könyvből, a beszélgetés közben Rábai Zsanett, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjaolvasott fel részleteket az Előszóból, Iklódy veszprémi kötődéseiből és Iklódy Szabó Andor visszaemlékezéseiből.

Kiss-Domonkos Judit csellójátéka gazdagította az estét, Telemann Szólószonátájából hallhattuk a Recitativot és Fugát.

Alsóörs így mutatkozott be Veszprémben, könyves emléket állított Veszprém szülöttének, Alsóörs halottjának, a Balaton szerelmesének.

Csiszár Edit

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!