Somos Zsuzsa kiállítása

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska 2018. 07. 11. 11:57

Somos Zsuzsa festőművész kiállítása a Török-házban. Párhuzamok és találkozások címmel új kiállítás nyílt a Török - házban. A kiállító festőművészt, Somos Zsuzsát, nem szükséges bemutatni Alsóörsön, ötven éve közöttünk tölt minden nyarat. Arra is nyílt alkalmunk, hogy műveit megismerjük: községünkben ez már a negyedik kiállítása.

 

A megnyitón Kálmánfi Gábor, a Művház-Csapat vezetője köszöntötte a szép számban megjelenteket. Az ihletett hangulat megteremtésében a Somos család két tagja, Hollós Petra és a Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Hollós Dia volt a szervezők segítségére, klarinét, illetve szaxofon játékuk mintegy keretbe foglalta az eseményeket. Ezt követően Ferenczy Gábor alpolgármester szólt, aki elmondta, hogy községünk büszke az ismert és elismert alkotóra, akinek számos festménye született itt. A település értékei az ő munkásága révén is gyarapodtak, gondoljunk csak képeire, valamint Gyárfás Endre íróval közösen készült alsóörsi témájú könyveire. Egyikük az Alsóörs, szeretünk címet viseli, ezt a község viszonozza – mondta az alpolgármester, aki elismerte a művésznő utánpótlásneveléssel kapcsolatos tevékenységét is.

A kiállítást Dr. Kádár János Miklós professzor emeritus nyitotta meg. Méltatta Somos Zsuzsa munkásságát, dicsérte látásmódját. Egyedülállónak tartja azt az irányt, amely a grafológia, a vallástörténet és a történelmi események párhuzamait és találkozási pontjait felfedi. Mint mondta, Somos Zsuzsa grafikáit, vízfestményeit, akvarelljeit jól ismeri, az, amit most az alsó kiállítótérben látott, számára is meglepetés, olyan hiányt pótló újdonság, amely csodálattal tölti el. Alsóörs nevében Ferenczy Gábor virágcsokorral fejezte ki elismerését a művésznőnek és a közreműködőknek egyaránt. A kiállítás felépítésében Huszár Mária nyújtott segítséget – köszönet érte.

Az oly sokszor megcsodált udvarház felső termeiben Somos Zsuzsa akvarelljeit, pasztelljeit láthattuk: balatoni tájakat, Tihany látképét, egy folyópart részletét, tükröződéseket a vízen. Az alsóörsi sorozaton visszaköszönnek az Ófalu ódon házai, egy - egy kőfal, pince, vaskapu, de már megjelenik a későbbi nagy felfedezés, a portrézás előhírnöke is egy parasztbácsi vonásait megörökítve.
Somos Zsuzsa így vall saját magáról: „1994-től szabadfoglalkozású grafikusként festői élményeimet az alkotótáborok hangulatából merítem. Nyári művésztlepeim helyszíne Alsóörs, ahol 50 éve családommal töltöm a nyarakat. A veszprémi és budapesti állatkerti vázlatok élményeit még rajzfilmes időszakomban rendszeresítettem, így türelmes modelljeimmel közvetlen kapcsolatba kerültem. A szabadban festett tájak apró zizzenései ma is visszaidézik az Alsóörsön eltöltött csodálatos nyarakat”.

Az igazi meglepetés az alsó kiállítótérben várt ránk. Erre abból a mondatfoszlányból következtettem, amit az alkotótól magától hallottam, miszerint ott kaptak helyet büszkeségei. És valóban, a terem falain sosem látott párhuzamokra és találkozásokra csodálkoztunk rá: huszonkét latin betű és ugyanannyi héber írásjel sorakozik ott egymás szomszédságában. A latin betűk iniciálé formájában, történelmi személyek vonásait őrizve, a magyar történelem és mondavilág eseményeit megörökítve. Mivel a héber írásjeleknek számtalan jelentése van, úgy tartják, hogy minden megtalálható azokban. Somos Zsuzsa olyan párhuzamokat és találkozási pontokat fedezett fel a keresztény és a zsidó kultúra között, amely az írásjelekben is tetten érhető. Ezeket örökítette meg a maga módján.
Ajánlani tudom mindenkinek, hogy tekintse meg ezt szép és értékes kiállítást.

Kovács Piroska

További fotók ITT tekinthetők meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!