Napló Isten táncórájáról, Isten táncjátékáról – pillanatképek Kovács Endre fotóművésztől

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2018. 06. 10. 11:01

Aki még nem járt az alsóörsi Török-házban, annak mindenképpen javaslom, hogy keresse fel. Az épület romantikája, a gyönyörű kilátás a Balatonra, megdobogtatja az ember szívét. Valahogy, így lehetett az a sok vendég is, aki Kovács Endre fotóművész kiállítására jöttek.

 -Az emberi kommunikációt alapvetően meghatározza az ember által létrehozott technológia. A rádiónak 38 évre volt szüksége, hogy 50 millió embert elérjen. A tévének 13 év kellett, hogy 50 millió emberhez eljusson. Az internetnek mindössze négy évre volt szüksége, hogy 50 millió ember bekapcsolódjon a hálózatba.  A Facebooknak 9 hónap alatt lett 100 millió tagja. Napjaink civilizációját méltán nevezik globális falunak, vagy digitális édennek. A digitális technológia teljesen behálózta a bolygónkat – kezdte a tárlat megnyitóját Fenyvesi Ottó költő, képzőművész.

Napjainkban bárkinek lehet digitális fényképezőgépe, a kínálat zavarba ejtő. Mindenki megtalálhatja az igényeihez és a pénztárcájához passzoló készülékeket. Néhány éve pedig minden mobiltelefon fényképezőgép is, ami azt jelenti, hogy a fényképezés egész társadalmi státusa radikálisan megváltozott, demokratizálódott. Naponta több millió digitális fénykép készül a világon. Erre a kihívásra a fotóművészeknek is reagálniuk kellett! Így tett ezzel a kiállító művész, Kovács Endre is, aki mobiltelefonjával készített digitális fotónaplót hétköznapjairól. Ennek a naplónak a képei voltak láthatók a kiállításon, melyre eljött Porga Gyula Veszprém polgármestere, Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere és Ferenczy Gáborné Lovas polgármestere is. Ők mindannyian nagy tisztelői Kovács Endrének.

-Saját tapasztalatból tudom, hogy fényképezőgép és mobil-fényképezőgép között nagyon nagy különbség van. Engem, aki nem vagyok profi fotós, a klasszikus gép használata sokszor zavar, s bizonyos helyzetekben hiába szerettem volna fotót készíteni, nem voltam képes elővenni. A mobiltelefonnal, valami csoda folytán, olyan helyzetekben is tudok fotózni, ahol egy rendes gépet soha az életben nem vennék elő - folytatta beszédét Fenyvesi Ottó, aki zárásként megjegyezte, hogy Kovács Endre fotói ihletet és vigaszt nyújt, a világ rejtett mintázatait, dimenzióit mutatja fel, a szerzőt pedig kreatív magaslatokba lendíti.

Hebling Zsolt (b.), Kovács Endre és Porga Gyula

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!