Alsóörsi Kultúr-kocsma

balaton.vehir.hu 2018. 03. 22. 19:43

A Balaton-parti településen fogalom a több, mint száz éves kocsma, amely feledhetetlen irodalmi rendezvényeknek adott és ad otthont. Csütörtökön este Szoboszlay Sándor Színművészre emlékeztek.

 Szoboszlay Sándor születésének 93. évfordulójára emlékeztek (Dömös1925március 22. – Veszprém2013január 4.). A színművész nyaralója és kocsmai felolvasásai ikonikus irodalmi és baráti találkozók helyszínei voltak. Így nem csoda, hogy zsúfolásig megtelt a terem.

Az asztalnál Borbiczki Ferenc (b.), Oberfrank Pál, Hebling Zsolt és Albrecht Sándor

Hebling Zsolt polgármester üdvözlő beszédében kiemelte a színművész nagyságát, az általa tartott irodalmi összejövetelek jelentőségét, annak közösségi hatását. Emlékét még nagyon sokáig szeretnénk megőrizni a településen és nem csak a falra kihelyezett portréjával, hanem azzal, hogy évről-évre összejövünk a születésnapján.

Albrecht Sándor újságíró-helytörténész arról beszélt, hogy Szoboszlay Sándor nem csak a színpadon, hanem az életben is zseniálisan játszott, kisugárzása és színészi képességei miatt is imádták az emberek. Ezért is fontosak számunkra az ünnepek, a megemlékezések, az emlékek ápolása. Az is nagyon fontos számunkra, hogy az itt élőket a táj formálja és az itt élők formálják a tájat így tudunk szimbiózisban élni egymással. Az is jelentős kihívás, hogy előbb-utóbb feldolgozzuk a kiskocsmák szerepét az irodalomban, nagyon izgalmas kutatómunkának ígérkezik – mondta a neves helytörténész.

Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy Szoboszlay Sándor a színház színművésze volt (1974-1991), akinek személyében egy fantasztikus, különleges embert ismert meg. Hozzátette, hogy színészi és emberi nagysága Latinovits nagyságához mérhető, olyannyira, amelyből napjainkban is lehet táplálkozni. Alsóörs amúgy is jó hely, mert a lokálpatrióták összetartanak, ami jelentősen megjelenik a település kulturális életében. A színi direktor számos fekete-fehér fotót hozott magával a találkozóra, amelyek felidézték Szoboszlay színpadi szerepeit.

Borbiczki Ferenc színművész, az est moderátora elmondta, hogy harminc évig játszottak együtt a veszprémi és Budapesten a Vígh Színházban, ahol is inkább apa-fia kapcsolat jött létre köztük, lelkem mind a mai napig belőle táplálkozik – fogalmazott.

Az est során számos színházi, alsóörsi nyaralási történetet osztottak meg a megemlékezők.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!