Halhatatlanok - olimpiai bajnokok jártak Alsóörsön

balaton.vehir.hu Forrás: alsooors.hu/Kovács piroska Fotó: Zórád Ferenc 2017. 11. 06. 10:25

Az 1991-ben alakult Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének két tagja, Nagy Tímea párbajtőrvívó és dr. Faragó Tamás vízilabdázó volt november 3-án Alsóörs vendége.

Az Eötvös Károly Művelődési Házban rendezett közönségtalálkozó célja az volt, hogy a két világhírű sportoló pályafutása álljon példaként a jövő bajnokai, a fiatalok előtt, miközben népszerűsíti a sportolást és az egészséges életmódot.

Nagy Tímea és dr. Faragó Tamás világhírig ívelő karrierje során számtalan fényes győzelmet aratott a páston, illetve az úszómedencében, és nemcsak ott. Győztek nálunk is, abban a pillanatban, amikor beléptek a terembe. A nádszál karcsú vívónő és az erőt sugárzó vízipólós első látásra belopta magát jelenlévők szívébe. Személyükben két olyan sportolót ismertünk meg, akik céltudatosak, jól megérdemelt sikereikért mindent megtesznek, amellett családcentrikusak, és a világ tetején is emberek tudtak maradni, közvetlenek, szerethetők.

A beszélgetés bevezetéseként Kálmánfi Gábor, a Művház-Csapat vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd egy-egy kisfilmet láthattunk vendégeinkről, mintegy névjegyként. A folytatásban kérdésekre válaszoltak, ezek némelyike mindkettőjükhöz, mások egyénileg valamelyikükhöz szólt. Nagy Tímeától megtudtuk például azt, hogy számára a győzelem mámorít érzés, beteljesült álom, amikor az ember nem tudja, hogy mit csináljon örömében, ez az érzés a születés csodája ér fel ezzel. Egy sportoló életében az olimpia a legnagyobb kihívás. Ő kétszer állhatott a dobogó legfelső fokán, már első ízben, Sydneyben is édesanyaként. Arra a kérdésre, hogy van-e különbség az egyéniben elért és egy csapatgyőzelem között, így válaszolt: egyéniben bátrabb az ember, csak saját magáért felel, egyetlen győztes van, mindenki más vesztes. Az egyéni „magányos” győzelem. Csapatban közös a felelősség, és közös az öröm is. Ezt a kérdést dr. Faragó Tamásnak is feltették, aki elgondolkoztató módon közelítette meg a témát. Mint mondta, az egyéni győzelmet személyhez kötjük, kizárólag a sportoló eredményének tartjuk, ha viszont egy csapat győz, azzal teljes mértékben azonosulunk, és úgy érezzük, hogy „győztünk”.

dr. Faragó Tamás elmondta, hogy szerencsés embernek tartja magát, aki az élet napos oldalán állva sok segítséget kapott a sporttól. Azt, hogy gólveszélyes volt, sikerorientáltságával, valamint azzal magyarázta, hogy minden meccs szereplési lehetőség, amelyet alig vár az ember. Mindketten beszéltek arról, hogy melyik volt pályafutásuknak az a pillanata, amit nem szerettek volna ismételten átélni, illetve mikor és miért voltak a legboldogabbak. Nagy Tímea azt élte meg a legnehezebben, amikor világranglista vezetőjeként döntő meccset vesztett vezető pozícióból és emiatt nem került ki a csapat egy világversenyre, legboldogabbá viszont egy csók tette még az universiadén. Faragó Tamás szerint az ember életében minden úgy jó, ahogy megtörtént, de azt a helyzetet ma már másképpen kezelné, amikor a női válogatott szövetségi kapitányaként csapata nem állhatott fel a dobogóra. Az olimpia soha nem törlődik ki az ember tudatából – mondta, mert az a leghőbb vágya, a többi verseny egy - egy állomás, ezért modellezni sem lehet. Sok függ attól, ha egy - egy százas nagyságrendű nézőszám hirtelen több ezerre nő, erre a versenyzők különböző módon reagálnak. Ő azt tartja pályafutása csúcsának, hogy saját magát akarta megvalósítani, és ez sikerült. Szerinte a győzelem titka a tudattalan állapot, a siker élményét utólag éli meg az ember. Az, hogy neve olimpiai bajnokként be van vésve az uszoda falába, inspirálóan hat rá. Henry Moore szobrászművésztől tudjuk, hogy a szobrokat nem elég látni, meg is kell tapintani azokat, ez igaz az érmék vonatkozásában is. Jelenlévőknek megadatott az élmény: Faragó Tamás elhozta és körbeadta az 1976. évi montreáli olimpián nyert aranyérmét. Köszönet érte.

A kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok vívónő örömmel mesélte, hogy milyen boldogító érzés volt, amikor sydneyi győzelme után hatalmas tömeg várta a repülőtéren, Faragó Tamás pedig – aki mindent nyert – arról, arról, hogy milyen sokra értékeli az idei vizes VB. magas szintű megrendezését. Végezetül a logopédus végzettségű édesanya, a Hajós Alfréd uszoda létesítményvezetője, aki három gyermeket nevel, és a pólósulit alapító olimpiai – világ – és Európa - bajnok vízipólós állatorvos, aki hármasikrek édesapja, családjáról és gyermeknevelési elveiről mesélt.

Nagy Tímea és dr. Faragó Tamás egyaránt elkötelezett híve a sport ügyének, a mindenkori legjobbak iránti tiszteletadásnak, az összetartozás demonstrálásának. Az érdekes beszélgetés autogramosztással, közös fotózással ért véget.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!