Café Rúzs - A nő, a világ maga az Eötvös kávézóban

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2017. 10. 30. 11:15

Október 27-én újra megnyitotta kapuit az Eötvös Kávézó. A kellemes esten minden egy téma körül forgott, ami mi más lehet? Természetesen a nő, azaz a világ maga.

A Művház-Csapat – miként eddig minden alkalommal – most is remek munkát végzett: a ház sokat látott nagyterme ezeken a napokon egyre inkább hasonlít egy kellemes hangulatú kávéházra, ahol már törzsasztal is van. A diszkrét félhomályban pillanatok alatt az asztalokon illatozott a pompás tea és kávé, a választékra nem lehetett panasz. A díszlet önmagáért beszélt: a paravánokon kilencvenegy portré, valamennyi nőkről készült úgy, ahogy Kálmán Edit fotóművész kamerája megörökítette őket.

Kálmán Editet húsz évvel ezelőtt kerítette hatalmába a pillanat megörökítésének igénye. Mint mondta, munkája gyakran szólítja külföldre, ahol nyitott szemmel jár, többek között „női történetek” nyomában. Ezekből kaptunk most ízelítőt kilencvenegy portré formájában. A felvételek messze tájakon, Ausztráliában, az USA-ban, a Fülöp-szigeteken és máshol, valamint hazánkban készültek, a modellek között akad nálunk tanuló külföldi, és külföldön dolgozó magyar nő is. A képeken kirajzolódott a női lét minden ismérve: különféle élethelyzetek, az adott kultúrák jellegzetes vonásai, a divat kavalkádja, a hivatásának élő, az elhivatott, a pihenő, a szórakozó nő és ezer más szituáció, természetes közegükbe helyezve őket. A felvételeken tetten érhető az anyaság, valamint az évek múlása a gyermekkortól az élet ezüst éveiig. A szép és érdekes felvételeket egyedivé teszi azok keretezése, a köztünk élő Kolozsvári Zsuzsa munkája, aki a fotókat képzeletének kézzel rajzolt fekete rámáiba helyezte. Ahány rajz, annyiféle keret, nincs közöttük két egyforma. Kálmán Edit elmondta, hogy tervei között szerepel a bahá-i írásokból átvett idézetekkel kiegészített kétszáz fénykép elkészítése a vallás megszületésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A szerzőkkel a kiállításon a Művház – csapat munkatársa, Rátonyi Flóra beszélgetett.

A Café Rúzs másik vendége Rahimi Erika kutató volt, aki A nő, a világ maga címmel tartott előadást. A sokat sejtető cím voltaképpen magában foglalja a mondandó lényegét. Az előadó látásmódjára hatással van bahá-i vallása és a perzsa kultúra, ez mondandójából tükröződött. Hallhattunk a női szerepekről és azok változásáról a történelem folyamán, férfi és nő egymáshoz való viszonyáról, statisztikai adatokat a nemek megoszlásáról különféle szemszögből nézve, valamint idézeteket a bahá-i írásokból, alátámasztandó, hogy a nő, a világ maga.

Az est harmadik felvonása a Kertész Dóra (ének)– Dakos Lilla zongora) duó szórakoztató műsora volt, akik a legnevesebb külföldi és magyar előadók repertoárjából válogattak. Műsorukon többek között Ella Fitzgerald, Michael Jackson, Barbra Streisand és Presser Gábor nyomán kiváló interpretálásban szerepeltek a jazz- és musicalirodalom gyöngyszemei és a legnépszerűbb slágerek. A kávézó vendégei ezúttal is jól érezték magukat.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!