Szabó Magdára emlékeztünk

balaton.vehir.hu 2017. 10. 11. 18:58

Születésének 100. év fordulója alkalmából az alsóörsi művelődési ház Eötvös Kávézója irodalmi esttel tisztelgett az írólegenda emléke előtt.

Aki a népszerű írónőt olvasóihoz abból a másik dimenzióból közénk vezette: a nagyszerű Gerbert Judit színművésznő volt.

Miként a kávézó „megnyitása” óta minden alkalommal, a Művház-csapatnak most is sikerült autentikus légkört teremtenie: kevés eszközzel, jelzésértékűen, ám annál kifejezőbben. Sötét terem, a színpadon az ikonikus drapéria, középen karosszék, hangulatlámpa, gyertyák, virág. Amikor Kálmánfi Gábor köszöntő szavai után színpadra lép Gerbert Judit színművésznő, már teljesen oldott a hangulat. Aztán eltelik néhány perc, és mi észrevétlenül Szabó Magda zsenijének hatása alá kerülünk. „Ajándékomat megbecsüld!” az est címe egy róla szóló könyv címe alapján – és mi valóban azt éreztük, hogy ajándékot kapunk.

Gerbert Judit felolvasóestje epizódokból áll. Részleteket hallunk levelekből, iratokból, tanulmányokból, az író önvallomását több témában, kritikákat, véleményeket, többek között Jókai Annáét, aki „Szabó Magda, a varázsló” címmel így ír Kossuth - díjas pályatársáról: „Szabó Magda, amikor ír, azt teszi az emberi világgal, amit csak akar. Mindent megkapott a varázslathoz: lenyűgöző nyelvi erőt, élménybőséget és a szükséges – bár fegyelmezetten titkolt – szenvedést. Van író, aki kihallja a múltból a szellemi üzenetet, van, aki sámánként elő - dobol valamiféle jövőt. Szabó Magda viszont ajándékot ad a történetnek: öntehetsége sziporkázó következtetéseit.” Az est további részében ezekből a „sziporkázó következtetésekből” hallhattunk konkrétumokat: vallomást imádott szüleiről, iskoláiról (köztük az Abigél Matulájának karakteréről), Debrecenről, a „holtig hazáról”, arról a kötelékről, amely férjéjez, Szobotka Tibor íróhoz a síron túl is kötötte. Az előadó beszélt Szabó Magda műveiről, azok hús – vér, a könyvek lapjairól szinte kilépő hőseiről, akik úgy érezzük, hogy időnként szembe jönnek velünk az utcán. Kinek - kinek megvan a maga barátja, ismerőse, légyen az a Régimódi történet, Az ajtó, A Pilátus, a Freskó, a Mondjátok meg Zsófikának!, a már említett Abigél, vagy színművei főhőse, akár epizódszereplője, hiszen valamennyi karakter mély emberséggel van megformálva.

Gerbert Juditot mély vonzalom fűzi az írónőhöz, amely érződött minden szavából. Szép orgánuma, színpadi léte teljes mértékben alkalmassá tette arra, hogy mondanivalóját felsőfokon közölje. Mint azt tőle az előadás után megtudtam, ő, aki Pápán egy hasonló szellemiségű tanintézményben volt diák, mint az írónő világa, felnőtt fejjel lett Szabó Magda rajongó, ahogy ő fogalmazott, beszippantotta aurája, kisugárzása. Véleménye szerint rendkívüli népszerűségét annak köszönheti, hogy emberi történeteket írt oly módon, hogy azokat sajátjának érzi az ember. Ez alól nem kivétel ő sem, és ezzel így volt a hallgatóság is. Javaslom kipróbálni!

A szép este az Országos Könyvtári Napokon, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer szervezésében jött létre. Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!