14. Tokyo – Budapest Ensemble koncert beszámoló

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2017. 07. 12. 12:52

Mozart és Schubert a Tokyo – Budapest Ensemble műsorán, megkezdődött a református templom nyári koncertsorozata. Ez a tizennegyedik alkalom, amikor Alsóörsön koncertezünk, 2004 óta egyetlen év maradt ki csupán, az is betegség miatt.

Szívesen jövünk ide minden alkalommal, hiszen ennek a templomnak az akusztikája vetekszik a legjobb hangversenytermekével, és a közönség is nagyszerű – mondta július 2-án, az idei nyári komolyzenei koncertsorozat nyitányán Berkes Kálmán klarinétművész – karmester, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője.

Az, hogy ezúttal is élményben lesz része a szép számú hallgatóságnak, már akkor kiderült, amikor a padokra gondosan kihelyezett programismertetőt kézhez vették. Wolfgang Amadeus Mozart és Franz Schubert neve önmagában is garancia egy szép estéhez, hát még akkor, ha olyan remekművek csendülnek fel, mint a hajdani salzburgi csodagyermek A- Dúr Klarinétötöse, K.581, valamint a C - Dúr vonósötös, D. 956. a főként dalai révén világhírre szert tett Schubert zsenialitását reprezentálandó. Amikor egy alkalommal Bartók Bélától megkérdezték, hogy mit vinne magával egy lakatlan szigetre, ezt a két művet választotta.

Mielőtt felcsendültek a muzsika hangjai, Berkes Kálmán rögtönzött zeneelmélet órát tartott. Ismertette a klarinét- és a vonósötös szerkezeti felépítését, értelmezte az egyes tételeket, felhívta a figyelmet a dallamok szépségére, a hangulati tényezőkre, a bravúros ritmikai megoldásokra. Egyben beszélt a két szerző munkásságáról, zenetörténetben betöltött szerepéről, életéről. Elmondta, hogy sorsuk zenéjükben tükröződik. Míg Mozartnak megadatott a dicsőség, a tragikusan fiatalon elhunyt Schubert élete tele volt küzdelemmel, csalódással, kudarccal. Saját kiadója kérdőjelezte meg dalainak létjogosultságát, nem ismerhette meg a beteljesült szerelmet, a boldogságot. Az érzelmek skálája ebben a művében a nihiltől az áhítatig, majd a megnyugvásig terjed, olyan elementáris erővel kifejezve mindezt, amelyre csak a legnagyobbak képesek.

A közönség nem csalódott. A Tokyo – Budapest Ensemble koncertje méltó volt a zene megidézett fejedelmeinek géniuszához. Fölényes technikai tudás, mélyen átélt előadásmód, virtuozitás és tökéletes összhang jellemezte produkciójukat, amelyet a hallgatóság vastapssal jutalmazott.

Az együttes tagjai:
Berkes Ryoko és Reményi Gyöngyi – hegedű
Tácsik Zoltán – mélyhegedű
Farkas Kálmán és Villányi Péter – cselló

Művészeti vezető: Berkes Kálmán klarinétművész – karnagy, akinek műhelyébe a hangverseny előtti próbán alkalmam volt bepillantást nyerni egy rövid időre. Mint mondta, szép terveik vannak a jövőre nézve, világhírű művészekkel fognak fellépni többek között Veszprémben, a Hangvillában, de szeretnék folytatni a környéken jól bevált programokat is. Ami a magánéletét illeti, 25 év után véget ért professzori pályafutása a tokyoi akadémián, azt pedig óriási veszteségként éli meg, hogy Kocsis Zoltán zongoraművész - karnagy személyében – aki élete utolsó hangversenyét Győrben adta – egyszerre vesztette el gyermekkori barátját és nagyszerű pályatársát. Bízik viszont a tehetséges fiatalokban, köztük az Alsóörsön most fellépőkben is, akikre büszkén tekint. (Kovács Piroska)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!