Ez volt az idei Harley...

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2017. 06. 14. 10:33

Ha június, akkor alsóörsi Harley-Davidson fesztivál -sokak programja világszerte ez az izgalmas balatoni hét.

Az évek múlnak, ez már a tizennyolcadik alkalom, amikor a két tehetséges kanadai fiatal, Harley és Davidson által megálmodott világmárka szerelmesei (és mások) összegyűlnek Alsóörsön azért, hogy találkozzanak, és ha már együtt vannak, töltsenek el pár napot saját örömükre, széles körben megosztva azt.

Ideális helyszínt találtunk ehhez, Alsóörs minden szempontból megfelelőnek bizonyult – mondta az Open Road Fest megálmodója, Dobai Attila. Nemcsak a környezeti viszonyok és a tárgyi feltételek miatt esett községünkre a választás, hanem azért is, mert ahogy a fesztiváligazgató megfogalmazta, Alsóörs vendégszerető település, az első pillanattól kezdve remek a kapcsolat az önkormányzattal és a lakossággal egyaránt. A fesztivál szervesen hozzátartozik Alsóörs életéhez, az pedig motoros berkekben ismert tény, hogy ha június, akkor alsóörsi fesztivál! A „Harley életérzést”, a szabadság lüktető mámorát, a pompás zenekari parádét, a fesztivál változatos programját és mindezek megkoronázásaként a z elmaradhatatlan felvonulást az idén 2017. június 7 és 11 között élvezhette a motoros társadalom és az érdeklődők sokasága.

Az fesztiválnak voltak már eddig is ismert elemei, és voltak vadonatújak is. Egy biztos: mindenki megtalálta a számára legérdekesebb látnivalót, a legkedvesebb programot, és ezt az sem zavarta, hogy a helyszín némileg átalakult, kisebb terület állt rendelkezésre a Nagyszínpad, a Rock aréna, a biztonságtechnikai sátor, a tan- és tesztpályák, az árusok sátrai és az esemény többi nélkülözhetetlen „díszlete” számára.

Ha a 18. Harley - Davidson Open Road Fest teljes programját végig kívánnánk követni, bizony tetemes mennyiségű leírásra lenne szükség. Én most epizódokból, benyomásokból, véleményekből kívánom összeszőni a történteket:
A fesztiválváros élte a maga életét. Népes csapatok érkeztek már a 0. napon és nem csalódtak: remek koncerttel várta őket Deák Bill Gyula, egy tesztkamion pedig lehetőséget kínált arra, hogy a legújabb modelleket kipróbálják az érdeklődők. A délelőttök aránylag szabadok voltak, ilyenkor a községben, a parton és az üzletekben is lehetett találkozni a csillogó gépcsodák tulajdonosaival. Aki viszont ellátogatott az Everness dómba, kipróbálhatta a meridián torna, valamit az „öt tibeti” és más jógagyakorlatok jótékony hatását. Ugyanitt hallhattunk egészségügyi előadásokat, kipróbálhattuk a dinamikus rapid masszázst, vehettünk részt edzéseken, a gyermekek pedig kézműves foglalkozásokon.

Népszerűek voltak a különféle bemutatók. Lenyűgöző a sokszor hajmeresztő látványt produkáló motoros zsonglőrök tudása. Erdős Csaba kaszkadőr, valamint a légteret uraló műrepülő pilóta, Veres Zoltán ámulatba ejtett mindenkit. Arra viszont külön hangsúlyt helyeznek minden évben, hogy a biztonságos közlekedés szabályait minél szélesebb körben lismertessék. Ezt a célt szolgálta az ORFK biztonságtechnikai sátrának kínálata az úgy nevezett részeg szemüvegtől (amely módosult tudatállapotot szimulál) a gyerekek számára készült puzzle-ig, míg a kitöltendő tesztlapok a KRESZ - ben való jártasságot igazolhatták. Külön kérdések készültek az autósoknak és külön a motorosoknak. Mint azt megtudtam, a tíz kérdésből álló tesztet úgy háromszázan töltötték ki, jellemzően egy - két hibával. Hogy a gyakorlat se kerüljön hátrányba, a Hungaroring miniringjén versenyt rendeztek 2 – 6 évesek számára, amely alsóörsi sikert hozott. A KIDS futamon Kajári Kristóf győzedelmeskedett, a második helyet holtversenyben (jó testvérekhez illően) Báró Jázmin és Báró Boglárka szerezte meg.

Az alsóörsi fesztiválokra jellemző, hogy minden évben zenei csemegék sorát kínálják. Így volt ez az idén is: nagysikerű koncertet adott az Alphaville, a Ten Years After, Kowalsky meg a Vega, a hazaiak közül az Edda Művek, a Tankcsapda, a Pokolgép és mások. Ezeknek az éjszakáknak a hangulata szerves része a nagy durranásnak.

Ami a további programot illeti, nem szóltam még a kezdetek óta szervezett véradásról, amelyen ezúttal közel százan vettek részt, pedig az újdonságok közül a cirkuszi produkciókról, a shaw és rúdtáncról. Első ízben fordult elő az is, hogy egy fából készült motort is megcsodálhattak a fesztiválrajongók a Pelso Campingben. A nagyszerű faszobrász, Gáborecz István ugyanis STIHL fűrésszel kifaragott egy életnagyságú motort. A szobrot Hebling Zsolt polgármester vette át az alkotótól, mintegy a találkozók jelképeként.

A kihagyhatatlan programok sorába tartoznak a vezetett túrák is. Az alsóörsi Csókás Péter ezer kilométert tett meg azért Honda túramotorjával, hogy az idén is részt vehessen rajta. Ő, aki a fesztiválok életének tanúja a kezdetek óta, most is jelen volt az események többségén, ennek érdekében barátaival sátrat állítottak fel a helyszínen. Beszámolóm egy részét az ő élményei alapján adom közre. Mielőtt magáról a vezetett túráról beszélt volna, elmondta, hogy a motoros társadalomra jellemző az összefogás, a segítőkészség, az egymás iránti tisztelet. Mindez ezerféle formában nyilvánul meg, a köszönéstől a viselkedésformáig, függetlenül a márka szerinti megkülönböztetéstől. Beszélgettünk arról is, hogy mennyire fontos a felelős magatartás az utakon: a biztos vezetéstechnika, a szabályok betartása, a lankadatlan figyelem, a megfelelő öltözet, az előrelátás. Ha a körülmények engedik, élvezi, hogy szép úton jár. Igyekszik ismereteket szerezni. Ez történt június 8-án is, amikor rendőri felvezetéssel tették meg a Veszprém – Kádárta – Zirc – Csesznek – Kisbér utat Császár községig. Itt található ugyanis a Henryx Western City. Keskeny kapun jutottak be a homokos udvarba, melynek közepén épületekkel körülvéve ott állt a fából készült rendezvénysátor, ahol láthattak régi ágyút, akasztófát és rabszállító autót, ihattak gyömbért, nem pohárból, hanem befőttes üvegből. A látottakat kirándulásként ajánlja az érdeklődőknek. Természetesen részt vett más programokon is, a koncertek csaknem mindegyikén, hiszen „mindenevő” ezen téren. Ezúttal a Red, a Tankcsapda és a Kowalsky tetszet neki legjobban. Ott találjuk őt a véradók sorában is. A kisorsolt Harley – Davidsont viszont nem ő nyerte meg.

Megkérdeztem másokat is 2017-es élményeikkel kapcsolatban. Erre a felvonulás előtti gyülekező adott jó alkalmat az Endrődi utcában:
Illyés László és Nagy Erika Budapestről nyolcadszor jár nálunk. Összehasonlítva az általuk ismert olasz, francia, bécsi, prágai fesztiválokkal is megállja a helyét az alsóörsi. Jónak tartják a koncerteket, jó látni – mondták, hogy örülnek az emberek. Öltözetüket mindenki megcsodálja, indián jelmezük eredeti elemekből készült. Egy négy éves kisfiú, Milán, aki Balatonalmádiból érkezett, már most tudja, hogy felnőtt korában ő is ott lesz a menetben. Most viszont egy BMV típusú oldalkocsis katonai Ural következik a sorban német lajstromszámmal. A típust gyártják a mai napig. Tulajdonosa, Lászlóffy Csaba egy katonai hagyományőrző csoport tagja.

Végezetül Dobai Attila mondta el, hogy elégedett az idei találkozóval. Jó volt a hangulat, a részvételi arány, sikeresnek bizonyultak az új elképzelések, annak ellenére, hogy leszűkült a játszótér nagysága. Fontosnak tartja, hogy változatlanul jó a kapcsolat a helybéliekkel, befogadóak, segítőkészek. Beszélt arról is, hogy fia már a feladatok zömét átvette tőle, a közös munkában részt vesz lánya, Dóri is. Reményét fejezte ki, hogy a gyümölcsöző együttműködés még sokáig fog tartani, Alsóörsnek pedig köszönetet mondott a támogatásért.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!