Endrődi Szalon -a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról

"Mindig azt kell felidézni, mit tett Jézus…”

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu Fotó: Zórád Ferenc 2017. 05. 23. 12:44

Idén ünnepli ötszázadik születésnapját a reformáció. A jeles eseményről hazánkban is számtalan módon megemlékeznek, és az ünnepségsorozatból természetesen községünk, Alsóörs is kivette, (és kiveszi) a részét.

Ugyanis az Endrődi Szalon elnevezésű programsorozat soron következő rendezvényén, nagytiszteletű dr. Kálmán Csaba református lelkipásztorral beszélgetett Somorjai Horváth Piroska újságírónő. Noha a május 21-ei est fő témáját értelemszerűen a reformáció eredete, lényege; annak máig ható üzenete, és a jelenkor egyházi kihívásai képezték; részben a hit elméleti kérdéseiből is ízelítőt kaphatott a hallgatóság. A folyamatos megújulás szükségességével kapcsolatosan Kálmán Csaba elmondta: véleménye szerint „mindig azt kell felidézni, mit tett Jézus”; jelezve, hogy nem szerencsés, amikor az emberi lépték és mérték határozza meg a vallásilag követendő irányt. A lelkipásztor abbéli örömének is hangot adott, hogy az Endrődi Sándor Református Általános Iskolában már évek óta hitoktatás zajlik, ami nézete szerint egyszerre hatalmas ajándék, és nagy felelősség is.

A ma is aktuális migrációs válsághelyzettel kapcsolatosan megjegyezte: Európát – és a keresztény világot – bizony meglegyintette annak a szele, hogy az oly régóta keresztény gyökerekkel bíró régióban esetleg vallásilag kisebbségbe kerülhet; és ez általánosságban is hatással volt (és van) a különféle felekezetekre, egyházakra. Kálmán Csaba mintegy útmutatóul úgy fogalmazott: „a Bibliának mindenre van válasza, csak egy adott; akár modernkori jelenségre tekintve értelmezni kell tudni annak szavait”.
„A mai fiatal generáció, olykor erősen túlzott okostelefon és/vagy internethasználata például nem más, mint bálványimádás. Ha bármi hamis idea túlnő lelkünkben Isten jelenlétén, és a szüleink tiszteletén, szeretetén; az már annak nevezhető” – húzta alá a lelkipásztor.

Az Endrődi Szalon ezúttal is tartogatott némi meglepetést vendégeinek - az estet a közelmúltban megalakult református gyülekezeti kórus fellépése színesítette. Emellett a rendezvényre ellátogatók – köztük dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke - részletet tekinthettek meg a Luther Márton életéről szóló dokumentumfilmből, illetve a beszélgetés alatt Kovács Endre fotóművész, az alsóörsi Református Templomról készített fotográfiáiban gyönyörködhettek.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!