Bemutatkozó közösségek - Alsóörs is részt vesz a mozgalomban

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2017. 05. 16. 18:48

Célunk az, hogy a kulturális és muzeális intézményekben, valamint a könyvtárakban működő közösségek kapjanak lehetőséget aktív szerepvállalásra, tevékenységük bemutatására és egymás megismerésére – mondta Kontics Mónika, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Munkaszervezetének vezetője Alsóörsön, a Közösségek Hete helyi rendezvényén.

Régi, közismert mondás, hogy egyedül nem megyünk semmire. A közösségek erejének fontos szerepe van az élet minden területén. Nem kivétel ez alól a kultúra világa sem. Ennek jegyében fogant meg a Közösségek Hete megrendezésének ötlete, melynek során a szervezők: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár konzorciuma hagyományteremtő szándékkal országos rendezvénysorozatot hirdetett meg 2017. május 8 – 14 között.

A nagyszerű kezdeményezéshez május 9 és 12 között térségünk is csatlakozott. Elsőként Beck Andrea ifjúsági író látogatott el Szentkirályszabadjára, majd Balatonalmádiban kínált kellemes élményt a gyerekeknek az „egymásra talált” Zeneovi és a Balaton Játékpont. Balatonfűzfő kihasználta lehetőségeit, a Balaton Csillagvizsgáló adott otthont a KultúrKávézó vendégeinek – köztük Grecsó Krisztián írónak és Kollár - Klemencz László zenésznek – akik a csillagos ég alatt olvashatták együtt legkedvesebb könyveiket.

Alsóörs egy rendkívül színes személyiségű vendéget fogadott. Zsiga Henrik sokoldalú ember: író, aki egyaránt ír regényt, mesét és útikönyvet, miközben szívesen jár kerékpáron és fényképez szenvedélyesen. Az ELTE BTK tanára, a Magyar Íróképző tanfolyamvezetője, egyben olyan könyvkiadó, aki eredeti hivatásához, az informatikához sem lett hűtlen. Azt, hogy remek kapcsolatépítő készséggel bír, magunk is megtapasztaltuk. „Utazzunk gyerekkel? Utazzunk gyerekkel!” – címmel kötetlen beszélgetést ígért, amely maradéktalanul megvalósult. A feltett és megválaszolt kérdésen kívül szó esett még sok egyébről, köztük az írás fortélyairól, a jól megválasztott olvasmányok szerepéről, nyelvhelyességről, oktatási kérdésekről. Zsiga Henrik ezzel kapcsolatban tanácsokkal látta el hallgatóságát.
A Közösségek Hete a szervezők szándéka szerint jövőre folytatódik. Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!