Alsóörsön a 90 éves Bolygó vitorlást köszöntötték - képgalériával

balaton.vehir.hu 2016. 09. 10. 22:51

Szombaton este az alsóörsi TVSK (Túravitorlás Sportklub) kikötőjében köszöntötték a legendás hajót, Fináczy László (Marci) tulajdonos-kapitányt és a legénységet.

A klub nevében Garádi István köszöntötte az ünneplőket. Beszédében kiemelte, hogy a hajót 1926-ban Fonyódon tették vízre a Balatonon, akkor kezdte meg balatoni életét. Kettő ilyen hajó érkezett Magyarországra, az egyik a II. világháború alatt megsemmisült, a másikat Fináczy Marci vásárolta meg, aki azóta a hajó kapitánya. A Bolygó nevű vitorlás hajó 1925-ben készült, a Felső-ausztriai St. Gilgenben, és 1926 óta – igaz először még füredi hajóként – aktív részese a balatoni vitorlás életnek. A 2012-es restaurálást követően, jelenlegi állapotát a Bruckner-műhelynek köszönheti. A vitorlás életéveit a vízrebocsátástól számolják – hangzott el.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

Hebling Zsolt polgármester elmondta, hogy e gyönyörű hajó láttán két dolog jut eszébe. Az egyik, hogy fél évszázada Alsóörs egyik szimbóluma, büszkesége, a másik pedig az önzetlenség és segítség, amely a hajó kapitányának köszönhetően immár több, mint tíz éve az Alsóörsre érkező testvértelepülések látogatóit és állami gondozott gyermekeket is megismerkedhetnek a vitorlázás élményével. Majd egy gyönyörű emlékkupát adományozott az önkormányzat nevében.
Az est során köszöntötték a 92 éves vitorlázó legendát, Schmidt Gyulát. A Bolygó legénysége nevében pedig Póczik András adott át egy emlékkupát a kapitánynak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!