Kőfaragó alkotótábor Alsóörsön 2016.

„Tűzre, vízre vigyázzatok!”

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2016. 08. 22. 10:05

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi érdeklődésre számot tartó kőfaragótábor, melynek témája ebben az esztendőben a tűz volt.

Tizenketten éltek a részvétel lehetőségével, többnyire olyan alkotók, akik hosszú évek során itt kovácsolódtak közösséggé. Külön - külön járják saját útjukat, ilyenkor mégis együttgondolkodás jellemzi őket. Bőven van mondanivalójuk egymás számára, szakmai értelemben és magánemberként egyaránt. Örülnek az együtt töltött napoknak, a gyönyörű tájnak, a nyárnak és mindannak, amit Alsóörs adni tud.
Az alkotótábor ötlete a köztünk élő Both Gábortól származik, aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mintegy tisztelgésként őseink tudománya előtt, idézzük fel módszerüket, jelesül a környéken található permi vöröskő kézi úton való megmunkálását. Az elképzelést tett követte. Másfél évtized telt el azóta, most ismét találkoztak.

További fotók ITT tekinthetők meg!

Az tábor élete a szokott mederben, ám új helyszínen, a Sirály- parkban folyt. A változást az Alsóörs Marina vitorláskikötő megépítése indokolja. Itt került sor az ünnepélyes táborzárásra is.
Az Alsóörsön is jól ismert, sokoldalú prágai művész – tanár, Lőrincz Zsuzsa, fel-fellobbanó, egymással ölelkező "Szerelmes lángocskák" formájában jelenítette meg a tüzet. Nemcsak a szó szoros értelmében vett témát szerettem volna ábrázolni – mondta, hanem az összefonódást is, bár azt nem volt könnyű kifejezni. Jó kövem volt, keveset kellett rajta alakítani. Az elmúlt évben, amióta nálunk járt, egyéni kiállítása nem volt, grafikáival és három szobrával viszont találkozhatunk Törökbálinton, egy csoportos képzőművészeti kiállításon.
Zbiskó László Alsóörs színeiben indul évről-évre. Miközben "Gyertyláng" című, női arc sziluettjét ábrázoló munkáját megcsodálom, jót beszélgetünk mitológiáról, európai- és más népek tűzisteneiről (valamennyien férfiak), valamint az általa most kitalált istennőről, Siláról, ahogy szobrát nevezi.
Baran György szobrászművész miként minden alkalommal, most is egy rá jellemző klasszikus, letisztult kompozícióval tette le kézjegyét Alsóörsön. A "Tűzbe zárva" finom nőalakja és az őt körülölelő lángok játéka lehetővé teszi számára különféle ívek, formák megjelenítését. Többféle tűz létezik, külső- és belső is, közel áll hozzám a téma – mondta. Ami pedig az alkotótábor mindennapjait illeti, arról az volt a véleménye, hogy „hozta a szintet”, és az nem kevés.
Féltem a témától, az ember képes túldimenzionálni azt, ami közel áll hozzá – avatott be gondolataiba Ungár Fanni, a sokoldalú művész, akit tűzzsonglőrként is megcsodálhattunk már több alkalommal. Szobrán, a "Tűznyelőn" még finomított volna, de már nem volt rá idő, mert később kapcsolódott be a munkába. Azzal viszont elégedett, hogy a plasztikai rész jól sikerült, síkformából indult, most le tudja mérni, hogy hol tart. A kővel nem lehet bizonytalankodni – vallja, bele kell látni és határozottan kiszedni belőle a mondanivalót.
Másodszor jár nálunk Evzen Hanzalik prágai grafikus – festő, aki annyira megszeretette a Balatont és környékét, hogy autója tetején kerékpárt szállít, hogy naponta túrázhasson. Lehet, hogy az impressziók majdan alkotássá érnek?
Koreny Viktória Szentendréről érkezett, nem először. Szereti Alsóörsöt, jól érezte magát most is. Ebben szerepe van a társaságnak, annak, hogy tagjai fontosak egymásnak. Ezt fejezi ki "Neked" elnevezésű szobra is, egy kopasz figura (neme nem lényeges), nyitott tenyere annál inkább, hiszen mondandója éppen az adok – kapok, az, hogy a magunkhoz ölelt értékből, a belső tűzből adunk tudjunk adni másoknak, és mi is álljunk készen arra, hogy be tudjuk fogadni azt.
Andrej Németh Endre, aki hetvennégy esztendejével a társaság doyenje, és asszisztense, Slavoj Melcr Lőrincz Zsuzsától hallott az alsóörsi alkotótáborról. Endre jogászként dolgozott, szabadalmakkal foglalkozott, de hiányzott neki az alkotás öröme, ezért 32 évesen jelentkezett a főiskolára. Jelenleg festő – szobrász – zománckészítőként dolgozik, tagja a kecskeméti zománctársaságnak, díjakat nyer. A Kutna Horát képviselő mester "Lángoló szív és Kisülés" címen készített szép és érdekes szobrokat.
Vésőt ragadott maga az ötletgazda, Both Gábor is, aki egy jacuzzit mintázott meg, mint mondta, a benne fürdőzők a tűzről beszélgetnek. Most is itt volt Csege Vera, aki oly sok éve jár hozzánk, Balaskó Attila, a "Burning Man" megalkotója, két tehetséges diák, a tíz éves Máté Ágoston és testvére, Zsombor, aki már tizenöt, valamint Simon L. Dániel, a fiatal szobrász, aki ezúttal "Tisztítótűz" címmel álmodta kőbe lelkének szimbóliumokból összeszőtt mély érzelmeit. A szép szobor érdes és sima felületeinek váltakozása éles kontrasztot ad, alkalmas tapintható tárlaton való kiállításra.

Az alkotótábor zárónapján Ferenczy Gábor alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek, a régi –és új alkotóknak, majd az előző évek szokásához híven, a szobrok árverezésére került sor.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!