Balaton: Az országban egyedülálló állandó kiállítás nyílt a MÁV alsóörsi várótermében

balaton.vehir.hu 2016. 07. 29. 16:41

Alsóörs, 2016. július 29. – A péntek délutáni kiállítás megnyitóját követően állandó helyszínen láthatjuk az alsóörsi PÉGYŐ festőpár, a magyar vasútközlekedés 170. évfordulója alkalmából felajánlott alkotásait.

A harmincfokos meleg ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak a vasúttörténetet bemutató, mintegy 16 darabos állandó kollekcióra.

 

Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere elmondta, hogy a PÉGYŐ festőpár (Rácz Gyöngyi és Kancsár Péter) jó pár éve élnek a településen és eddig is számos önzetlen felajánlással emelték a település kulturális értékét. Mint ahogy itt a váróteremben is láthatjuk, korábban készült a hatalmas fali festmény, amelyet a településre vonattal érkezők elsőként láthatnak, csak úgy, mint a mostani állandó tárlatot is. Olyan alkotók, akik két ecsettel, de egy szívvel és lélekkel alkotnak.
Rédling Nikoletta, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont művelődésszervezője, kiemelte, hogy nagyon is jól látszik, hogy az alkotók együtt készítik festményeiket, mert azokon is visszatükröződik a harmónia. Majd a festőpár életrajzát ismertette.

Rédling Nikoletta, PÉGYŐ festőpár és Lukács György

A MÁV Zrt. egyik feladata, hogy utasai számára kulturált várakozó helyiségeket alakítson ki. S valóban itt Alsóörsön, az országban elsőként állandó kiállításban gyönyörködhetnek a településre érkezők, fogalmazott Lukács György pályavasúti területi igazgató.
A felajánlásért köszönetet mondott Füstös Zsuzsanna, a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ intézményvezetője, aki szavak helyett a csodaszép az Isten áld meg a magyart című dalt énekelte, amelyet a közönség hatalmas tapssal köszönt meg.
A kiállított alkotások között láthatjuk Kandó Kálmán portréját, a régi lóvasút pillanatait valamint az alsóörsi vasútállomás 1915-ös reprodukcióját is.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!