Boda Balázs kiállítása a Törökházban - Egy művész, aki megtiszteli a szemlélőt

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2016. 06. 20. 14:01

Szolgáljon ez a kiállítás mindenki örömére és az alkotó, Boda Balázs dicsőségére – mondta a népszerű képzőművész "Az idő vasfoga" című alsóörsi tárlatát megnyitó Fábián László grafikusművész.

Az ünnepi aktusra június 18-án került sor szépszámú érdeklődő előtt, az ország legszebb kiállítótereinek egyikén, a Törökház mindkét szintjén. Az ihletett pillanatok megteremtéséhez kiváló művészek nyújtottak segítséget: Line Ildikó hegedűvész, Nagy Enikő brácsaművész és Kiss-Domonkos Judit csellóművész tolmácsolásában Haydn: Divertimentóját hallhattuk.

További fotók az alsoors.hu oldalon!

Miután Sashegyi Ildikó kulturális munkatárs köszöntötte jelenlévőket – köztük Czeglédi Ákost, a kiállító művész alkotóműhelyének otthont adó szomszédos Paloznak, valamint Alsóörs polgármesterét, Czeglédy Ákost és Hebling Zsoltot – Fábián László grafikusművész köszönte meg a bizalmat, hogy tolmácsolhatja gondolatait. Nehéz arról beszélni, amiről azt hisszük, hogy magától értetődő – mondta. A fényképezőgép feltalálása előtt a festmények adtak hiteles képet a tájról, a tartalomnak nem volt különös jelentősége. Fábián László tartalompárti, a látványt a tartalom ruhájának tartja. Szerinte az a jó mű, ami mondani akar valamit, és az a jó kép, amelyik tud is. Boda Balázs művei ilynek. A kiállított művek között vannak ugyan olyanok, amelyek a múlt század 20-as, 30-as éveiben divatos geometriai formákat követik, többségük azonban a kéz- és az ész összehangolt intelligenciáját tükrözi a maga különös módján, a kézműves mesterség harmóniájában. Boda Balázs megtiszteli a szemlélőt. Munkáiban szerepet kapnak a talált tárgyak, fontosak a kavicsok, izgalmas egymást kiegészítve a finom csipke és az erős vas. Irigylem az alaposságát, a mesterségbeli tudását – folytatta a grafikusművész, aki azt is kifejtette, hogy életrevaló kaland áll a gyönyörűen komponált művek mögött, azt azonban saját magunknak kell felfedezni.

A megnyitó további részében Boda Balázs, a Veszprémi Művész Céh tagja szólt. A napjainkban szellemi szabadfoglalkozású alkotó, aki nagyanyja felügyelete alatt kezdte szárnypróbálgatásait, volt díszletfestő és filmgyári berendező, tanult aranyművességet és megismerkedett a reklám- és propaganda világával is, feleségével, Oláh Katival Paloznakon él és működteti közös galériájukat, a Paloznaki Képíró Műhelyt. Mint mondta, művei önmagukért beszélnek. Számára Alsóörsön maga a tér különleges, az épület belső struktúrája. Az archaidáló anyagoké, amelyek alkalmasak egyfajta párhuzam létrehozására. Végezetül megköszönte a kiállítás lehetőségét és az érdeklődők jelenlétét.
Ezen a délutánon közöttünk volt Váradi Szabó Viktória, ezeknek a község életében ünnepnapoknak számító alkalmaknak a megálmodója. Nagyon jó ez a kiállítás – mondta, látszik, hogy nem önmagáért való. Van mondanivalójuk, gondos, szép alkotások. Kiváló a kiállítótérben való elhelyezésük. Gyönyörűen illenek a házba!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!