Fröccsterasz nyitó

balaton.vehir.hu Forrás: balatonriviera.hu 2016. 05. 20. 23:07

Alsóörsön a strand bejáratánál a szomjas vendégek nagy örömére Fröccsteraszt nyit a János Pince május 21-én.

Az alsóörsi János Pince Fröccsterasz avatóján szombaton, május 21-én a jó italok mellett lesz fröccskirály választás és borfelismerő verseny is. A zenét a közkedvelt veszprémi DJ Józsi szolgáltatja. A programok 16 órától 21 óráig tartanak a János Pince teraszán a Strand sétány 1. szám alatt.
A bor és szódavíz keveréséből alkotott kellemesen szomjoltó fröccs közkedvelt ital a Balatonnál minden évszakban. Elsők között vették fel a Magyar Értéktárba még 2013-ban. Német nyelvterületen is ismert Gemischt illetve Spritzer néven. A legenda szerint azonban magyar ember, Jedlik Ányos találta fel a fröccsöt és hozzá a szódásüveget. Jedlik Ányos a jelek szerint nem csak az elektromossághoz értett, hanem a jóféle italokhoz is. 1842 október 5-én, a Fáy-birtokon készített először spriccert. A vendégek között ott volt Vörösmarty, a költő is, akinek nem tetszett az idegen szó, helyette találta ki a fröccsöt.
A bor és szódavíz mennyiségétől függően számtalan fröccstípus létezik, van például Krúdy, Puskás, háziúr, házmester, polgármester, kis-fröccs, nagy-fröccs, permet, hosszúlépés és maflás.
Egészségünkre!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!