Alsóörs: Emlékezés Eötvös Károlyra

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Csiszár Edit Fotó: Zórád Ferenc 2016. 04. 18. 11:09

Április 13-án, Eötvös Károly halálának napra pontosan 100. évfordulójára koszorúzást és rövid emlékezést szerveztek az író, ügyvéd emléktáblájához, a művelődési ház udvarára.

Eötvös Károly alakját, munkásságát felidézte Hebling Zsolt polgármester - aki az író születésének 175. évfordulóján Veszprémben rendezett megemlékezésen is beszédet mondott márciusban, kiemelte, hogy ma is élvezettel olvasható könyve, a Balatoni utazások c. könyvében milyen együttérzéssel írt az alsóörsi halászok 1828. évi decemberi tragédiájáról, s ezzel hosszú időre emléket állított nekik. „ …szellemi kincsestára felbecsülhetetlen hagyaték. A vidék megismertetését, megszerettetését szolgálta írásaiban. Történetei bölcsességet hordozó felejthetetlen példákká nőttek, számunkra is. Anyanyelvünk határtalan gazdagságának birtokában volt: a szín, a derű ragyog ki soraiból, a jóízű dunántúliság”.
S amíg mi emlékezünk, addig őket sem feledjük.
Egy rövid részlet is elhangzott a Balatoni utazásból, Molnárné Mile Anikó könyvtáros felolvasásában.
Három egyforma koszorú került az emléktábla alá: az önkormányzaté (Ferenczy Gábor alpolgármester és Gaál Dezső képviselő), az iskoláé (Mészáros Károly igazgató és Asbóth Dorina 3.oszt. tanuló), a művelődési házé (Ferenczy Gáborné és Molnárné Mile Anikó).

További fotók az alsoors.hu oldalon!

Az iskola énekkara ünneplőbe öltözve, a bordó egyennyakkendővel is kifejezve az együvé tartozást, énekeltek. A Tavaszi szél c. dalt a megemlékezés elején, s a végén egy szép tavaszi egyházi ifjúsági éneket, a „Minden, mi él....” kezdetűt. Kevéssé ismert, de dallama és ismétlődései
fülbemászóak, öröm volt hallgatni a gyerekeket. Kovácsné Miskei Tünde tanította és vezényelte őket.

Miért fontos nekünk Eötvös Károly? A közművelődés háza az ő nevét viseli 1994 óta, regényes útikönyvében emléket állított Alsóörsnek.
Talán mi vagyunk a „hálás utókor”, ahogy mondani szokták. Igaznak látszik: addig él valaki, amíg emlékeznek rá.
Megtettük néhányan.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!