A magyar kultúra napját ünnepelték Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2016. 01. 22. 20:04

A jeles napról pénteken emlékeztek meg a zsúfolásig megtelt Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében. Az idei évben immár 12. alkalommal adták át az Alsóörsi Csipkeműhely által alapított „Örökség” díjat, amelyet az idei évben Both Gábor borász-képzőművész vehetett át.

Először a kulturális intézmény névadójáról Eötvös Károlyról emlékeztek meg, akinek idén április 13-án emlékeznek meg halálának századik évfordulójáról. Munkásságát az 1900-ban írt Utazás a Balaton körül című elbeszélésfüzérének részleteivel idézték fel.

Ünnepi beszédében dr. M. Tóth Antal nyugalmazott egyetemi tanár kiemelte a magyar kultúra és a kultúra szavaink lexikális és annak gyakorlati jelentőségét. Beszédében a magyar kultúrát a zöldellő mezőhöz hasonlította, ahol minden egyes zöld szálra vigyázni, ápolni és szeretni kell – fogalmazott a neves egyetemi tanár.

Az „Örökség” díjat Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész, az Alsóörsi Csipkeműhely vezetője adta át Both Gábor borász-képzőművésznek. Laudációjában hosszan méltatta a díjazott több évtizedes helyi művészeti, alkotói és szervezői tevékenységét.

Hebling Zsolt polgármester pedig átadta a műhely vezetőjének a Megyei Értéktár tanúsító oklevelét abból az alkalomból, hogy a Balaton-felvidéki vert csipke bekerült az értéktárba.
Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlás Központ színjátszó csoportja a magyar kultúra napja alkalmából bemutatta Rideg Sándor: Indul a bakterház c. komédiáját, amelyet a közönség hatalmas vastapssal jutalmazott.
Szereplők:
Regős Bendegúz: Szobonya Barnabás
Banya: Simon Luca
Szabó bakter: Strelicz Ákos
Kupec /Patás/: Tábori Olivér
Bendegúz anyja: Sebestyén Fanni
Konc bácsi: Kovács Dominik
Csámpás Rozi: Szimicsek Dorotea Szamóca
Buga Jóska: Rozgonyi Zsombor
Tehén 1.: Balázs Benedek
Tehén 2.: Sárközy Bence
Csendőr 1.: Gaál Zsanett
Csendőr 2.: Balázs Olivér
Felkészítő tanár: Novákné Juhász Andrea

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!