Alsóörs: Kézműves foglalkozás az ünnep jegyében

balaton.vehir.hu Forrás: Koács Piroska 2015. 11. 27. 10:56

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is megrendezte ünnepváró kézműves foglalkozását a Balatonalmádi Szociális Alapszolgáltatási Központ Alsóörsön. Az Endrődi iskola napközis diákjait az Eötvös Károly Művelődési Házban várta két izgalmas óra ebből az alkalomból.

Hosszú asztal, rajta papír, olló, ragasztó és még tucatnyi más kellék, no meg a már elkészült produktumok: Mikulás, hóember és a foglalkozás vége felé kapott feladat, félkész adventi koszorúk. Ez utóbbit egyénileg fogják befejezni a gyerekek.

További fotók az alsoors.hu oldalon tkinthető meg

Arra a kérdésre, hogy melyiket volt a legkönnyebb elkészíteni, eltérő válaszokat kapok, legnehezebbnek viszont az általam megkérdezettek mindegyike a koszorút ítélte. Segítséget természetesen kaptak, részben a foglalkozást vezető Pomper Évától, a központ Alsóörsön tevékenykedő családgondozójától és jelenlévő kolleganőjétől, Herbst Boglárkától, részben Mészáros Károlynétól, az iskola pedagógusától.

Sajnos nem lehetett itt az egész napközis csoport, pedig szívesen jöttek volna. A távollét oka az, hogy sokakat szólított el a kötelesség különféle órákra, edzésre ezen a délutánon is. Aki viszont jelen volt a színes, vidám foglalkozáson, jól érezte magát. Bizonyság erre az alábbi néhány vélemény is:
A hét éves Karim és testvére Assim, aki „mindjárt kilenc” magabiztosan válaszol kérdéseimre, kérdezni sem kell őket. Élvezik, hogy riportalanyok. Megtudom tőlük, hogy az alsóörsi egy nagyon jó isi, szeretnek oda járni. Tetszik nekik a kézműves foglalkozás is, otthon akkor szokták művelni, amikor unatkoznak. A Mikulásról lemaradtunk – mesélik, de szerencsére jött utána a hóember. Nagyon igyekeznek. Tovább sétálva, egy lánycsapattal találom magam szemben. Nem tagadják meg magukat. Akkor veszik kézhez éppen az adventi koszorút, még minden díszítés nélkül, ám fantáziájuk máris szárnyal. Valaki elkezdi, aztán sorra követik őt a többiek: Tóth Nóra Zsuzsanna, Kránicz Boglárka, akik már harmadikosok és a kis Alisa Martinova, aki elsős létére nemcsak az iskolával ismerkedik, hanem nyelvünkkel is. A koszorú hamarosan a fejekre kerül, és új funkciót kap. Öröm volt nézni a kipirult arcokat.

Miközben a gyerekek lázasan dolgoznak, azért tudunk beszélgetni. Néhányuktól ezt kérdeztem: Tudjátok-e, hogy miért éppen most került sor erre a foglalkozásra és miért éppen ez a témája? A harmadikos Dobrosi Balázs Benedek véleménye: Azért vagyunk itt, hogy érezzük jól magunkat. Meg azért, hogy szép díszeket készítsünk a karácsonyfára. Hittanórán tanultuk, hogy karácsony Jézus születésnapja, rá emlékezünk ilyenkor. Négyesi Ákos, aki negyedikes, kiegészíti. Ez a felkészülés időszaka – mondja. Négy hét van még hátra karácsonyig. Ezt adventnek nevezik. Ilyenkor adventi koszorút készítünk. Az iskolában is van egy nagy koszorú, rajta négy gyertya. Minden héten meggyújtunk közülük egyet. Van egy létra, azon kell felmászni annak, akit kiválasztanak. Otthon is szoktunk adventi koszorút állítani, azon én gyújtom meg a gyertyákat.

A kézműves foglalkozás gyorsan véget ért, a két óra szinte észrevétlenül elrepült. Pomper Éva elégedett. A gyerekek jól érezték magukat, miközben egy közösség tagjaiként együtt voltak. Fejlődött kézügyességük, csiszolódott ízlésük, gyarapodott tudásuk. Ez volt a cél.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!