Új vitorláskikötő épül Alsóörsön

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2015. 11. 23. 19:43

Siófok, 2015. november 23., hétfő (MTI) - A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 352 millió forintos önerős beruházásával 150 férőhelyes vitorláskikötő épül Alsóörsön jövő év tavaszára, miután a fejlesztés terve zöld utat kapott az önkormányzat tulajdonában lévő társaság közgyűlésétől - közölte Kollár József vezérigazgató az MTI-vel hétfőn.

A vezérigazgató beszámolója szerint az alsóörsi közforgalmú kikötő egyik oldalára ráépülő új beruházással mintegy 2 ezerre emelkedik a hajózási társaság vitorlás-kikötőhelyeinek száma. Tíz egységből álló kikötőláncával a cégé a balatoni piac harmada.
Az alsóörsi beruházást már másfél évtizede tervezik, kész kiviteli tervekkel és engedélyekkel rendelkezik, így a hétvégén hozott egyhangú közgyűlési döntés után a Bahart ipari flottája már elkezdte a mederkotrási munkálatokat. Hamarosan megkezdődik a vitorláspontonok, az úszó rendszerelemek és a kiszolgáló létesítmények, továbbá egy 51 férőhelyes parkoló megépítése. A beruházás részeként megújul a személyhajóállomás épülete, ahol a vitorláskikötőhöz tartozó szolgáltató tereket, vizesblokkokat, személyzeti tereket és kikötőmesteri irodát alakítják ki. Megépül a közforgalmi kikötő új pénztárépülete is, váróteremmel és részben akadálymentesített mosdókkal.
A projekt megvalósítását az indokolja, hogy évről évre nő a vitorlások száma a Balatonon, becslések szerint a következő öt évben mintegy 2 ezer újabb kikötőhely iránti lesz igény - mondta a vezérigazgató.
Az új vitorláskikötő a tervek szerint 2016. május 1-jén nyitja meg kapuit, kedvezményekkel várva bérlőit.
Az MTI információi szerint Alsóörsön magánvállalkozásban épül egy másik, 350 férőhelyes új vitorláskikötő is, amelynek már elkészült a hullámtörő gátja. A Bahart gyorsított beruházási döntésében valószínűleg szerepet játszott ennek a gátnak a megépülése is, hiszen a közforgalmú kikötő meglévő mólójával együtt lehetővé teszi, hogy a szokásos fajlagos költségek feléért épüljenek meg az új Bahart-kikötő vitorlásférőhelyei.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!