Hálaadó istentisztelet a református templomban

„Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el”

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2015. 11. 23. 10:10

A hétvégén ünnepi istentisztelet keretében iktatták be Alsóörs műemléktemplomában az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség új lelkészét, Kálmán Csabát.

Zúgott az orgona, meghitt volt a pillanat. A templom zsúfolásig megtelt. Nemcsak a gyülekezet tagjai és a meghívott vendégek jöttek el, az alkalmat megtisztelték jelenlétükkel azok az ország különféle részeiből érkezett hívek is, ahol a nagy tiszteletben álló lelkipásztor korábban szolgált.

Még több fotó az alsoors.hu oldalon

Az ünnepi ceremónia apostoli köszöntéssel vette kezdetét. A 90. genfi zsoltár éneklése után Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Milyen a Krisztust követő szolgálat? – tette fel a kérdést, melyre Márk evangéliumára hivatkozva, Keresztelő Szent János példája nyomán adott választ, akinek minden mást megelőző, legfőbb feladata Krisztus követése volt. Ilyen lelkészt kapott Alsóörs és Lovas is – mondta, aki küldetésének tartja Krisztus ügyének szolgálatát, erre tisztult meg az élete. A püspök szavait Köntös László egyházkerületi főjegyző imádsága követte, majd Császár Attilától, a Veszprémi Református Egyházmegye esperesétől megtudtuk, hogy Kálmán Csaba megválasztása már augusztus 20-án megtörtént, míg jogi beiktatására (amikor kézhez vette a templomok kulcsait, lelkészi díjlevelét és a gyülekezetek pecsétjét) szeptember 30-án került sor.

A továbbiakban felemelő esemény tanúi lehettünk: a lelkészi kar tagjai közösen kértek áldást Nt. Kálmán Csaba lelkipásztor szolgálatára, aki meghatottan köszönte meg azt. Igyekszem a kapott talentumot a gyülekezet hasznára fordítani – ígérte, melynek életében most új korszak kezdődik. Kálmán Csaba első igehirdetése témájául Pál apostol Timóteushoz írt 2. levelét választotta. Az ige a képmutatás nélküli, Istenbe, a szeretetbe és a józanságba vetett hitről szólt.

A hálaadó istentisztelet után nyilvános közgyűlést tartott az egyházközség. A gyülekezet ünnepén jelenlévő egyházi személyeket – köztük a főtiszteletű Steinbach József püspök vezette Egyházkerületi Elnökség és a Veszprémi Református Egyházmegye Elnökségének tagjait – valamint a világi vendégeket: Dr. Bóka István balatonfüredi (korábban alsóörsi) polgármestert, Igal, Lovas, Nagykovácsi, a Magyaratádi Református Misszió képviselőit, saját képviselőtársait és másokat Hebling Zsolt presbiter, Alsóörs polgármestere üdvözölte.
Alsóörs – Lovas új lelkipásztorát elsőként Dr. Huszár Pál egyházkerületi főgondnok, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke köszöntötte, aki két gyülekezet és egy lelkipásztor szövetségkötésének nevezte az ünnepi alkalmat, kívánva, hogy cselekvő szeretet uralkodjék e körökben. Az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézlabda Utánpótlásközpont Kovácsné Miskey Tünde vezette, zsoltáréneklő versenyeken kiválóan helytálló énekkara „Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el” című egyházi éneket énekelte, az iskola igazgatója, Mészáros Károly pedig azt kívánta, hogy ez a régen várt kézfogás legyen egy tartós és erős kötelék kezdete.
A közgyűlés további részében a Somogyi Egyházmegye képviselője, Nagy Csaba és a határon túli Pozsonyi Egyházmegye lelkipásztora, Somogyi Alfréd mondta el ünnepi gondolatait. Őket Berkes Péter alsóörsi plébános atya követte, aki Jeremiás prófétát idézte, és elmondta azt is, hogy jelzésértékűnek érzi a hálaadó istentisztelet időpontját, Krisztus kereszthalálának óráját. Megható pillanat volt, amikor Kálmán Csaba és Kálmán Béla, a Ráckevei Református Egyház lelkésze állt egymással szemben, ők ugyanis testvérek. A társegyházközség új tiszteletesének Hebling Zsolt Alsóörs polgármestereként is gratulált, áldást kérve szolgálatára. Ugyanezt megtette Kovács Endre és Dienes Károly, a két szomszédos gyülekezet gondnoka is.

A jókívánságokra reagálva Kálmán Csaba saját maga és családja nevében is megköszönte a támogatást és a szívélyes fogadtatást.

A délután eseményei az Eötvös Károly Művelődési Házban folytatódtak. A szeretetvendégségen megjelenteket Ferenczy Gábor presbiter, Alsóörs alpolgármestere köszöntötte. Azt kívánom – mondta, hogy Nt. Kálmán Csaba tiszteletes és családja érezze jól magát Alsóörsön és Lovason, egy gyümölcsöző együttműködés keretében!
Az ünnepség során alkalmam nyílt jelenlévők némelyikével szót váltani. A Nagykovácsiból érkezett Tóthné Halász Hedvig elmondta, hogy községükben Kálmán Csaba tiszteletes pezsdítette fel a hitéletet. Neki köszönhető az imahét, a cigány misszió (néhány tagja eljött hozzánk), az új templom felépítése és az, hogy a felekezetek között rendkívül jó a kapcsolat. A szentgáli Tamás Attila és Szatmári Dénes megerősítette ezt. Ők így fogalmaztak: „Eljöttünk megtisztelni a lelkész urat, mert nagyra becsüljük”. Lelkipásztoruk, Kovács Botond Árpád pedig azt mondta el, hogy Bács – Kiskunban, ahonnan ő származik, ez volt a szokás, mert kifejezésre juttatja a testvéri közösségvállalást. Ami pedig a hálaadó istentiszteletet illeti, azt bensőséges hangulatúnak érezte, olyannak, amilyennek egy ilyen ünnepnek lennie kell!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!