Alsóörsön jártak a paloznaki szüretelők

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2015. 09. 28. 11:23

Paloznakról jött a menet, dallal, tánccal, vidám kedvvel. A személyesen kézbesített meghívó szüreti mulatságba invitálta a szomszédvár, Alsóörs népét, szeretettel, barátsággal.

   A települések között évenként ismétlődő aktus ma már korunk hagyományának számít.

Ki szekéren jött, ki lóháton. Olyanok is voltak, akik traktorral. Sokan vették igénybe a tömegközlekedés speciális módját, a liliputi vonatot. Mi pedig vártuk őket a sportcsarnoknál, szívélyesen, jó szomszéd módjára.

Az első berobogó szekéren maga a kisbíró, alias Czeglédí Ákos, Paloznak polgármestere ült. Nem is húzta nagyon az időt, díszes meghívót vett elő, és ismertette azt a temérdek indokot, amely miatt Paloznakon van ezen a napon a helyünk. Közéjük tartozik a köszönet Noenak, hogy annak idején a szőlőtőkét nem felejtette el bárkája biztonságába helyezni. Igyunk ennek emlékére! – kérte, és ez meg is történt. A rigmusok sorából most sem maradt ki az évek óta megunhatatlan poén, hogy a „legjobb alsóörsi bor Paloznakon terem”. A hegy levét lopóval kínálták a paloznaki szüretelők, amit mi alsóörsiek kaláccsal, pogácsával viszonoztunk.

Czeglédi Ákos, Paloznak polgármestere (Fotó: balaton.vehir.hu/Archív)

A község első emberének szavait a Hajdúböszörményi Bocskai Táncegyüttes fergeteges tánca követte. A produkció a Városok Falvak Szövetsége határokon átnyúló kulturális kapcsolat keretében jött létre. A táncosokat elkísérték a Hajdúböszörményi Hagyományőrző Egyesület tagjai is, Sőrés Imre és Molnár Imre, akik először jártak nálunk, kézzel hímzett cifra szűrt viseltek.

A paloznaki szüretelők alsóörsi látogatása évek óta kedves színfoltja a beköszöntő őszi szezonnak. Az idén a színes, élményt nyújtó felvonulás egy szívet – lelket melengető új elemmel bővült. Mint azt Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere elmondta, egy nyertes pályázat segítségével néhány napja harminc kisdiák tartózkodik nálunk, akik egy ungvári árvaház lakói. Az egyesület mindent megtett azért, hogy a 8 – 14 éves gyermekek ismerkedjenek meg a környékkel és érezzék jól magukat. A program része egy tihanyi és egy balatonfüredi kirándulás, látogatás a Sobri Jóska Kalandparkban és most ez a különleges élmény, a szüreti felvonulás egy liliputi vonattal. Azt, hogy tetszik nekik mindaz, ami velük történik, a maguk módján köszönték meg: a Vaszary villában rajzoltak, énekkaruk pedig Füreden is és a paloznaki szüreten is fellép. 

A rendezvény a vélemények tükrében:
Szente Zsolt és Kirják László, önkormányzati képviselők, Paloznak: Alsóörsre szívesen jövünk, itt mindig jó szívvel fogadnak bennünket. Mindkét község jó úton jár. Ilyenkor nyer visszajelzést, hogy helyes az, amit csinálunk.
Balogh Elvira és testvére, Mihály, valamint az énekkar szólistája, Hegyfalvi Timea, Ungvár:Nagyon tetszik minden, jól érezzük magunkat. Köszönjük.
Erdős József, az Európai Uniós Ruszin Integrációért Közhasznú Egyesület elnöke, Budapest: Öt éve támogatja egyesületünk, köztük dr. Patai Antal ny. tábornok ezt a kapcsolatot. A gyerekek jól érzik magukat, de még ennél is fontosabb az, hogy az itt élő emberek testvérként fogadnak bennünket és tisztelik a hagyományokat.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!