Tűzijáték videóval frissítve: Augusztus 20-i ünnepség Alsórsön - képgalériával

balaton.vehir.hu 2015. 08. 21. 02:49

Este nyolc órakor mondott ünnepi beszédet Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, és köszöntötte a határon túlról érkezett vendégeket is.

A mai nap legfőbb üzenete: „ Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez ne légy hűtlen soha!” A megemlékező és elgondolkodtató szavak után a Sirály Nyugdíjas Egyesület dalkörének ünnepi műsorát hallhatták a vendégek, majd Baksa Kata énekelt. A kenyérszentelési ceremónia után az ünnepi kenyeret Kovács Attila málnási igazgató Úr és Balász János, Kalász polgármestere szegte meg. Az ünnepi műsor pedig Karsai Klára és Elek Zsolt operett és musical összeállításával folytatódott. A legtöbben pedig a tíz órakor kezdődött, negyed órás tűzijátékra érkeztek, és az éjszakáig tartó utcabálra, melyet Jolly Joker zenekarral élvezhettek az érdeklődők.

Hebling Zsolt Alsóörs polgármesterének ünnepi köszöntője

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg

Kedves Ünneplők!

Szeretettel köszönöm Önöket nemzeti ünnepünkön, a magyarság legnagyobb szent megemlékezésén. Hálás szívvel köszönöm, hogy együtt idézzük fel történelmünk legjelentősebb személyiségét, a máig ható Istváni örökséget itt Alsóörsön, ahol első királyunkról a Millennium évében szobrot emelt közösségünk. Kilenc esztendővel ezelőtt az ünnepség lelkületét még tovább emelve Málnás község által adományozott székelykaput avathattunk belevésve remélem szívünkbe is a mai nap legfőbb üzenetét: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez ne légy hűtlen soha! „

Ez a míves alkotás a testvéri kapcsolat, a barátság szimbóluma. Nagy örömmel mondhatom kedves mindnyájuknak, hogy ma az erdélyi Málnás község lakóival huszonöt évvel ezelőtti, a felvidéki Kalász község lakosaival tizenöt évvel ezelőtti egymásra találásunk és a tartalmas egymást erősítő időszak előtt is tiszteleghetünk.

Isten éltesse a két testvérkapcsolatunkat és a velünk együtt lévő barátainkat, akik Kovács Attila málnási igazgató Úr és Balász János kalászi polgármester Úr vezetésével érkeztek hozzánk, akiket megkülönböztetett szeretettel köszöntök!

Közös gyökerünk, a történelmünk legjelentősebb emberének, államalapítónknak, Szent Istvánnak adunk hálát, hiszen neki köszönhetjük Magyarországot, az ő művét ünnepeljük ma. Felismerését, bölcsességét, hogy népünk fennmaradhatott újra és újra visszatérünk ezredév múltán is hozzá, rendkívüli jelleméhez, küldetéséhez örülni, hogy az ország áll, s erőt meríteni a jövőhöz is. Amit ő tett egy századdal a honfoglalás után, alapvetően meghatározta a máig kiható további új irányt. Történelmünk legmélyrehatóbb átalakulásával, megalapítva a magyar királyságot, az akkori Európához vezetett bennünket felvéve a kereszténységet. Államszervező építkezésével, intézkedéseivel, állhatatos magatartásával híres, szigorú törvényeivel már akkor ellátta az állam, ősidők óta elvárt feladatát: biztonságos, békét adott.

Augustus 20-a a nemzet megmaradás ünnepe! Az Istváni úton elindulva vérzivataros évszázadokon keresztül még ma is itt vagyunk. Őseink, elődeink hite és tettrekészsége vezetett el minket idáig. Életük munkájával, hazaszeretetükkel megőrizték nagy királyunk örökségét, amelyet nekünk kell tovább vinnünk. A hazaszeretet ( a lexikonok szerint) a hazához, annak földjéhez, lakóihoz, nyelvéhez, emlékeihez érzett ragaszkodás, a mely hasonlít a szülők és testvérek iránt érzett szeretethez, és mai nagyon fontos a tettekben is megnyilvánul: önzetlenségben, odaadásban, önfeláldozásban. Ilyenkor az ünnep kapcsán, mindig felhívom a figyelmet létfontosságú mai feladatainkra: a jövőt alkotó nemzedékek hazaszeretetre nevelésére, amelyet a jubileumokra érkezett kedves testvéreink is megerősítenek bennünk! Szent István kultusza mélyen él a magyar népben, bölcs intelmet példáját szem előtt tartva. Kívánok szép, méltó, áldott ünneplést. Bízva nemzetünk gyarapodásában, az emberek boldogulásában!

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!