Jazzvarázs - a Swing-Swing együttes koncertjéről

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2015. 06. 29. 16:03

Jazz-móló, Alsóörs. Az idei nyár a negyedik alkalom, amikor a sokak által várt programra sor kerül. A helyszínt hangsúlyoznám, ugyanis a Balaton egyetlen ilyen jellegű produkciójának a mi településünk ad otthont. És ez nem véletlen.

Azok, akik ismerik az „alsóörsi kilenceket”, jól tudják, hogy számukra a zene egy külön világot jelent: örömadót és búfelejtőt, szórakoztatót és gyógyítót, egyszóval magát az életet. Koncertjeik repertoárjából csak ízelítő az a közel három óra, melynek során elvarázsolják hallgatóságukat. Ma már a veszprémi Hangvilla az otthonuk, ám korábban, az alsóörsi házban tartott próbák során sokszor estétől másnap reggelig szórakoztatták önmagukat, csak úgy kedvtelésből. Mert hát ez a titkuk: az együtt muzsikálás öröme, a jazzvarázs. Hivatásukat tekintve az élet legkülönbözőbb területeiről verbuválódtak össze. Az amatőr együttes profi zenészekből áll, jelesül:
A Swing – Swing alapító vezetője a szaxofonon játszó énekes: Bélafi László, Veszprém Város Vegyeskarának elnöke. Tagjai: Vonderviszt Lajos billentyűs, a hangszerelés mestere, az együttes házi szerzője, továbbá Gömbös Károly (billentyű), Nyakas Krisztián (basszus), Vecsey Ervin klarinét. A dobnál: Palkovics György. A három hölgy – Bankó Mónika, Kapor Ágnes és Dely Viktória énekes – az együttes szólistái. Névjegyüket már az első alkalommal közmegelégedésre tették le Alsóörsön. Hogy miért éppen itt? Bélafi László, aki többszörös alsóörsi kötődéssel bír, elmondta, hogy Balatonfüred és Balatonalmádi közelében a nyár forgatagában nehéz újfajta kulturális programmal előállni, ők mégis megpróbálták – sikerült. Máshol is fellépnek, de ez az otthonuk, azt hozzák ide, amit szeretnek. A Jazz- móló Alsóörs sajátja, nincs hasonló a Balaton mentén. Az emberek megszerették. Az első évben még csak a műfaj rajongói, vagy az éppen arra járók alkották a közönséget. Ma pedig? Kevés a széksor, az „állóhelyek” is elkeltek. Olyanok vagyunk, mint a mágnes – mondta vezetőjük, évről évre nagyobb hallgatóságot vonzunk. Ennek örülünk, különösen akkor, ha visszatérő ismerős arccal találkozunk.

Tvábbi fotók az alsoors.hu oldalon tekinthető meg

A siker több lábon áll. Nekem a boldog békeidőket juttatta eszembe a Sirály parkban elém táruló idilli kép. Ilyen lehetett, amikor Abbaziaban, a Monarchia üdvöskéjében, a Kvarner teraszáról hallgatta az Adria szépségétől lenyűgözött előkelőség a szalonzenét, élvezve a Mondscheinpartyt. Alsóörs is megmutatta ezen az estén minden szépségét. Az idő pompás volt, a víz valószínűtlenül kék, jól látszottak a túlpart házai. A vízen vadkacsák (hattyúkat a következő alkalomra, július 10-re ígértek), néhány a parton is, nem zavartatva magát a sétálóktól, még a kutyáktól sem, akiknek egyike zeneértőnek bizonyult: minden alkalommal (és csak akkor), amikor egy - egy szám után felcsattant a taps, ő is elkezdett ugatni. A zene ritmusa másokat is magával ragadott: néhányan táncoltak, másokat nosztalgia kerített hatalmába, hiszen a Jazz - móló a ’20-as évektől napjainkig ölelte fel a műfaj legjavát, a virágkor amerikai slágereitől a mai magyar szerzők műveiig. Élvezték a szép estét a gyerekek is, a színpad előtt produkálták magukat, kétséget nem hagyva afelől, hogy övék a jövő.
A koncert vége felé a színpadról felcsendült az ismert sláger: „Szólj rám, ha hangosan énekelek!” – de ezt senki nem tette meg, ők pedig feledve és feledtetve a hétköznapok búját, bánatát, közönségükkel együtt létezve csak énekeltek, énekeltek egyre tovább. Arra a kérdésre, hogy meddig szeretnék ezt csinálni, Bélafi László így válaszol: Holtig!

A rendezvény a vélemények tükrében:
Varga János, Lovas: Én már télen érdeklődtem, hogy lesz-e az idén is Jazz - móló, mert nagyon tetszik az együttes műsora. Minden alkalommal itt voltam, amikor játszottak. Tetszenek az örökzöld dallamok, a profi előadásmód és a hangulat. Szükség van erre a programra!
Szűcs Zoltán, Keszthely: Átutazóban járok erre, örülök, hogy éppen most. Szeretem a zenét, a komolyat és ezt a műfajt egyaránt. Tetszett, amit hallottam.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!