Alsóörsön közmeghallgatást tartottak

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Csiszár Edit 2015. 03. 02. 12:54

A manapság közmeghallgatásnak, a régi időkben falugyűlésnek nevezett összejövetel elején a Balatonalmádi Rendőrkapitányság két munkatársa tartott lakossági konzultációs fórumot.

Balogh Attila őrnagy, rendészeti osztályvezető elmondta, hogy ez kötelező jellegű feladatuk is évente két alkalommal. A kapitánysághoz 14 település tartozik, így – mondhatni – folyamatos a kapcsolat.
Mivel az év elején vagyunk, ezért inkább az előző két esztendő statisztikájával jellemezte a település helyzetét. Van, amiben jobbak lettek tavaly a mutatók (pl. a vagyon elleni sérelmek terén a tavalyi adat félszázzal jobb, mint a megelőző évi, 248 eset a 298 ellenében), tavaly 33 esetben rendeltek el nyomozást. Ellenben ittas vezetés nagyobb arányban fordult elő a megelőző éveknél.

Megemlített egy friss bejelentést is kérve a lakossági együttműködést. Ismeretlen tettesek szinte tarvágást hajtottak végre egy telken, cseresznyefa kivágását jelentette a távoli tulajdonos. Ezt megerősítette és kiegészítette Pandur Ferenc műszaki vezető, elmondta, hogy ez a felháborító cselekedet valójában 3 ingatlant érint, s valószínű, hogy valakiknek a kilátását zavarták ezek a vétlen fák.

Az őrnagy egyúttal megköszönte a polgárőrök munkáját is.

Lőrincz Gábor, r.zászlós, a KMB csoportvezetője főleg az új trafipaxokról adott tájékoztatást. A kapitányság is rendelkezik egy ilyen készülékkel, mely napi 10 órás műszakban fog üzemelni, 2-300 m távolságról képes rögzíteni a szabálytalanságokat.

Ezután Hebling Zsolt polgármester számolt be a tavalyi évben kezdett, ill. megvalósult beruházásokról, a település pénzügyi helyzetéről.
Az épülő polgármesteri hivatalt április 30-ig kell átadni.
A Merse-park tavaly egy kis játszótérrel és kúttal bővült, ez a játszótér nagyon népszerű a kisgyermekes családok körében. A szánkódombot is ellepték a gyerekek az első havas estén, ezen a télen nem adatott több alkalom erre.
Egy Škoda terepjáróval gazdagodott az önkormányzat, ezt a szociális ellátás szolgálatába állították. A strand kevesebbet hozott a vártnál az időjárás szeszélyessége folytán, de ez nem veszélyezteti az önkormányzat stabil pénzügyi helyzetét.
Szó volt még a Vis maior keretről is, erre szükség is volt a Templom utcai helyreállításnál, s idén is szükség lesz a Szépkilátó utca rézsüjének megerősítésében.
Az intézményekben, a sport területén is történtek felújítások, fejlesztések a lehetőségekhez mérten.
A falu a megyei virágosítási versenyben 2. helyezett lett, ami szép eredmény, ám nagy ráfordításokat igényel. Ezen kívül elnyerte a „Fogyasztóbarát település” címet, valamint az óvoda a „Zöld óvoda” minősítést.

Az idei évben 900 millió feletti a település költségvetése, ebből 150 millió Ft kötött felhasználású.
Az idei fejlesztési tervek között szerepel egy 18 személyes kisbusz és egy kisteherautó vásárlása, az intézmények napelemmel való ellátása, az aszfaltozás és közvilágítás folytatása (javítás, bővítés).
Az óvoda bővítésére pályázattal készül az önkormányzat, a vitorláskikötő építése elkezdődött, a régi Hordó borozó átépítése is folyamatban.

Régi elképzelés valósul meg az új Somlyó-hegyi fakilátó megépítésével, aminek májusra el kell készülnie. Látványterve a honlapon megtalálható.

Ezután a szociális rendelet kapcsán elhangzott, hogy a fiatalok itt tartása továbbra is cél, a régi hivatal helyén kisebb lakásokat építenének lakópark formájában, születési és életkezdési támogatás adását tervezi a testület.
Néhány utcanév megváltoztatására is sor kerül majd (Marx, Frankel Leó és Úttörő) az érintettek véleményével egyeztetve.

A következő fontos kérdés a Felsőörs-Alsóörs közötti kerékpárút tervének bemutatása volt.
Fehérvári András és Zsigrai Bence a Fehérvári és Fekete Kft. munkatársai ismertették részletesen (képekkel illusztrálva) a terveket, a megvalósítási lehetőségeket.
A balatoni kerékpárkörút megvalósulásával indokolttá válik a csatlakozások megépítése is, a turizmusban, idegenforgalomban is sokat fog jelenteni, de a „hivatásforgalom” sem elhanyagolható.
Ha az előkészítési folyamatok, engedélyezések rendben mennek, ősszel talán elkezdődhet a kerékpárút építése, bizonyos szakaszokon kijelölése.
További cél a Veszprémmel történő összeköttetés megvalósítása.

Elhangzott még, hogy március 1-jétől az energiaszolgáltatás és közvilágítás egy litéri kft. kezébe kerül, a szerződés értelmében havonta ellenőrzik a közvilágítást, a bejelentett hibákat pedig 1 héten belül kijavítják. Erről további pontosabb információt a lakosság hamarosan olvasni fog.

A hozzászólásokban rég óta meglévő problémák kerültek ismét szóba, pl. a talaj- és csapadékvíz megoldatlansága a József Attila utcában, a gyér közvilágítás az esőzéskor sáros Nyírfa közben.
A vaddisznók portyázásai is időről időre gondot okoznak különösen az erdő közelében lakóknak.
A szemetesek helyzete, egyáltalán a szemetelés problémája is mindig visszaköszönő téma, mi, itt lakók is ügyelhetnénk jobban környezetünk tisztaságára. Elég csak végig sétálni akárcsak a központi részeken, s máris megállapíthatjuk, hogy amit menet közben látunk, azt bizony nem a nyári vendégek hagyták itt, valószínűleg. A kutyabarátok jelentős része sem elkötelezett igazán lakóhelye tisztasága iránt. Kár. A szelektív hulladékgyűjtőket sem használják sokan rendeltetésszerűen, az illegális szemét lerakásokról nem is beszélve.
Időnként magunknak is föltehetnénk a kérdést: mit tehetek én, hogy a falum irigylésre méltó, vonzó gyöngyszeme legyen a Balatonnak?!
Utazásaim során ezt az igényes öntudatot, a lokálpatriotizmus egyszerű megnyilvánulását csodáltam meg sokszor a tisztaságban, az önkéntes virágosításban, a járdasöprésben, az ebtartás kultúrájában.
Nem hiszem, hogy mi erre ne lehetnénk képesek.
S ha sokan így gondoljuk, talán a példa is ragadós lenne!

Bizonyára sok kérdés előkerülhetett volna még, így is közel három óra hosszat tartott a falugyűlés. Engedtessék meg, hogy ezt a kifejezést használjam, sokkal életszerűbb, barátságosabb, a falu ügyeivel való törődést kifejezőbb szó a rideg, hivatalos, némiképpen a köz alárendeltségét sugalló közmeghallgatással szemben.
Az én szerény „nyelvújítási” javaslatom: helyezzük vissza régi méltóságába a falugyűlést, kifejezésében is, ahogy az itt élő ősök is használták valamikor. (Csiszár Edit)

A rendezvénről készült fotók az alsoors.hu oldalon tekinthetők meg.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!