Alsóörs: Egy est a vállakozókkal

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Csiszár Edit 2014. 12. 20. 09:58

Hat éve mindig akad egy est december közepe táján, amelyre az önkormányzat invitálja a községben élő vállalkozókat.

A szervezők azt remélik, hogy hagyományt tudnak teremteni az évente ismétlődő alkalommal, de ennél sokkal többet is: a meghívott vendégek tájékoztatóiból információkhoz juthatnak a jelenlévők, s egymás közt is eszmecserét folytatnak az est folyamán.

Hebling Zsolt polgármester köszöntője és bevezetője után Dávid Roland gitáros-énekes műsorát hallgatták az estre érkezők. A kiváló énekes főleg a 60-as, 70-es évek zenéjéből merített (pl. Pink Floyd, Beatles), de az utolsó elhangzó dal már a karácsonyi hangulatot idézte. A mindannyiunk által ismert Csendes éj gitárkísérettel is szép, lelket melengető.

A dalok után beszámolók következtek, tömör, lényegre törő és az újdonságokat is megemlítő beszámolók.

Elsőként Semsei Sándor, a Riviéra Turisztikai Egyesület vezetője állt a mikrofon elé.
Elmondta, hogy az egyesület 120 tagot tömörít a környező falvakból, hogy az új munkatársak kíválóan helyt álltak a segítőkkel együtt a két, alsóörsi és csopaki irodában, hogy a „klimatikus katasztrófa” ellenére is százezernél több vendégéjszakát regisztráltak.
A tavaszi és őszi programkínálat gazdag volt (még ha az időjárás mostoha is), az idény megnyújtására irányuló régi törekvést miképpen próbálják eredményessé tenni (honlap!, új kiadványstruktúra kialakítása, mobilaplikáció stb.)
Semsei úr májustól az országos desztinációs hálózat elnöke is, így bizonyára nagyobb rálátása és több lehetősége lesz a térség idegenforgalmának fejlesztésében.

Nagy Gábor Balatonfüredről érkezett, a Járási Munkaügyi Kirendeltség vezetőjeként a térség munkaerőpiac adatairól szólt, összehasonlítva a tavalyi és idei mutatókat. Ezekből az derült ki, hogy idén jóval kevesebb volt az álláskereső a tavalyinál (990 a tavalyi 1140-hez képest, Alsóörsön 20 ember). A továbbiakban a támogatásokról, kedvezményekről esett szó érintőlegesen, kiemelve azt, hogy az újdonságnak számító virtuális álláskereső-kínáló portál sikeres!

Roxer Egon a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője is meghívást kapott az estre, hiszen Alsóörs pár hete „Fogyasztóbarát település” címben részesült.
Ő azt emelte ki, hogy ez a cím milyen kötelezettségeket ró az önkormányzatra és a vállalkozókra is. A fogyasztóvédelem munkájában koncepcióváltás tapasztalható, nagyobb hangsúlyt kap a prevenció és a tájékoztatás. Felhívta a figyelmet a honlapjukra, ami jó tudástár és segítség is egyben.

Pozitív lista is létezik, fűzte hozzá Hebling Zsolt.

Dr.Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselőnk az ország javuló gazdasági mutatóiból említett néhányat.

Az est hivatalos részének záróakkordjaként Ferenczy Gábor alpolgármester pohárköszöntőjében szólt a Vállalkozásfejlesztési és Hagyományőrző Közalapítvány működéséről.
A 14 éve létrehozott alapítvány eddig közel 65 millió Ft kamatmentes , 10 évre adott kölcsönnel segített 45 vállalkozásnak. Az idei évben 4,5 millió Ft volt ez a támogatás, 6 pályázó részesült benne.
Szőlőművelésre 700.000,- Ft vissza nem térítendő támogatás került kiosztásra ez évben..
A kuratórium évente 2 alkalommal: márciusban és szeptemberben ír ki pályázatot a rendelkezésre álló anyagi eszközök figyelembe vételével. A tagok a soron következő ülésen megvizsgálják, hogy a kérelmekben feltüntetett célok megfelelnek-e az alapítványi céloknak, s döntenek a támogatások nagyságáról. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a pályázók szinte kivétel nélkül részesültek kölcsönben, ezáltal az alapítvány hozzá tudott járulni terveik megvalósításához.

Az est további részében oldott keretek közt folyt a beszélgetés ismerősök, barátok, esetenként addig ismeretlenek között is. Az országgyűlési képviselő mellé is leültek néhányan beszélgetni, köztük fiatalok is, talán éppen gondjaikról vagy ötleteikről szóltak. De: szóltak, éltek a meghívással, éltek a lehetőséggel.

Az óvodai konyha könnyű svédasztalos vacsorájáért köszönet az ott munkálkodóknak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!