Alsóörsi Csipkeműhely 12. évfordulója

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/ Kovács Piroska Fotó: alsoors.hu/Nagy Veronika és Zórád Ferenc 2014. 11. 24. 19:35

Fennállásának 12. évfordulóját ünnepelte ebben az évben az Alsóörsi Csipkeműhely.

A jubileum módot adott arra, hogy a kiváló közösség megálmodója és munkájának irányítója, Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész számot adjon munkájukról.

Az eseményről készített fotók ITT tekinthetők meg

Az Eötvös Károly Művelődési Ház csipkekölteményekkel díszített üvegteremben ünnepi hangulat, baráti légkör, hiszen a műhely tagjai családot alkotnak. Jelen vannak a község vezetői: Hebling Zsolt polgármester, Ferenczy Gábor alpolgármester, Báró Béla jegyző és a meghívott vendégek, köztük Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa.
Mondandóját Szuper Miklósné Márai idézettel kezdi: „Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az ünneppel. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme.” És ők most ünnepelni jöttek össze, merthogy „születésnapjukról” minden évben megemlékeznek, fehér asztal mellett, vendégeiknek ajándékkal kedveskedve, bemutatva azt is, hogy nemcsak a csipkeverésben állnak helyt, jártasak a cukrászművészetben (ezt a Nyitott Balaton süteménysütő versenyének díja is fémjelzi), sőt, miként azt a nyári pörköltfőző versenyen bizonyították, a gasztronómia más területein is.

A továbbiakban munkáról esett szó, már ha munkának lehet nevezni azt az élményt, amit nekik a csipkeverés jelent. Jó példa erre a balatonfűzfői Puskovics Jánosné esete, aki a Balaton-felvidéki fehérhímzés konferencia alkalmából rendezett kiállítás hatására csatlakozott a műhely munkájához. Mint mondta, azóta ez a tevékenység szerves része az életének, a „csipkézés” – ahogy ők nevezik – megnyugtatja, a közösség (ez a jó kis társaság) ambicionálja. Arra pedig, hogy a műfaj nem női kiváltság, bizonyság, hogy soraikban tudhatják dr. Bertalan Gyula ny. háziorvost, aki mencshelyi gyökerei révén beleszületett a balatonendrédi csipkekultúra tiszteletébe. Örökség révén jutott a csipkeveréshez szükséges eszközökhöz, onnan már egyenes út vezetett addig, hogy annak fortélyait is megtanulja. Bár első munkája elveszett, az nem szegte kedvét. Minden szabadidőm szeretem lekötni – mondta, amióta csipkét készítek, ez nem probléma. Ezt vallja a műhely többi tagja is, többségük a kezdetek óta elkötelezett híve ennek a szép tevékenységnek. Miként eddig minden alkalommal, 2014-ben is eredményes évet zárnak.

Szuper Miklósné elmondta, hogy szinte minden hónapra jutott jeles esemény, az előző évi karácsonyfa díszítő versenytől a Veszprémben októberben megrendezett Hungarikum Szabadegyetemig, ahol kiállítással egybekötött bemutatót tartottak. Hogy miért éppen ők? Alsóörsöt megtiszteltetés érte: a vert csipke (és a permi vöröskő) bekerült a Veszprém Megyei Értéktár kincsei közé. Értékeit más módon is őrzi a község: az Alsóörsi Csipkeműhely által alapított Örökség-díjat az idén dr. M. Tóth Antal egyetemi tanár érdemelte ki. Az pedig a műhely számára elismerés, hogy az Ausztráliában rendezett csipke világkiállításon munkájuk képviselte hazánkat.

Gazdag kínálat jellemezte a hétköznapokat is: kiállítások, bemutatók az utazási kiállítástól a régiós szakköri foglalkozásig, a Pannon Egyetemtől Kalászig, Alsóörs felvidéki testvértelepüléséig. A kiállításokat arra is felhasználták, hogy az érdeklődőket megismertessék a csipkeverés alapjaival. Ez történt Kapolcson, a Művészetek völgyében, az alsóörsi Nyárbúcsúztató fesztiválon, az Európai Magyar Népművészetért Kiállítás és Konferencián és más alkalmakkor. Üde színfolt volt életükben a Révfülöpön forgatott Balatoni nyár. Az M1 televízió felvételén Alsóörs önkormányzatával közösen mutatkoztak be, majd a két műsorvezetőt, Radványi Krisztinát és Harsányi Leventét fogadták alkalmai műhelytaggá. Községünk adott otthont a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület két napos, jól sikerült első Balaton-felvidéki fehér hímzés konferenciájának. Támogatták Balatonfüred mentőseinek jótékonysági koncertjét, az ő munkájukat viszont a Nemzeti Művelődési Intézet segítette.

Mihalcsik Márta, az intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense, az Európai Magyar Népművészetért Alapítvány elnöke elmondta, hogy Alsóörs jó úton jár szakmailag és a hagyományőrzés terén egyaránt. Kis közösség, de országos szinten is helyt áll. Ebben döntő szerepe van Szuper Miklósné Bohus Judit kiváló munkájának és Alsóörs Község Önkormányzata támogatásának. A község is büszke csipkeverőire és arra, hogy a Megyei Értéktárba került 23 kincs közül kettő helyi vonatkozású. Ezt már Hebling Zsolt polgármester mondotta, aki gratulált és megköszönte mindenkinek az élénk érdeklődésre számot tartó sok szép alkalmat, a végzett munkát. A műhely vezetője így fogalmazta meg célját és hitvallását: „Üzent utánam az ősi világ/ Vérembe lopta áramát/ Az utat én akartam/ Mert engem akart az út”. Körösi Csoma Sándor nyomán járnak ezen az ösvényen, teljesítve egyben óhaját is, miszerint: „Magyar dicsőségeinket kérlek, hirdessétek!”

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!