Sikeres évet zárnak az alsóörsi íjászok

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2014. 11. 12. 09:47

A helyszín ezúttal eltért a megszokottól. Aki járt már az alsóörsi íjászkatlanban, jól tudja, hogy az ASE népszerű szakosztályának egyedülálló otthona van,ezt minden verseny alkalmával hangsúlyozzák az ország különböző tájairól érkezett résztvevők.

November 8-án mégsem ott találkoztak: fehér asztal köré gyűltek, hogy baráti környezetben idézzék fel az év során történteket.

Molnár Ferenc, a szakosztály vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket: Hebling Zsolt polgármestert, az ASE elnökét és a korábbi elnököt, Csuhaj Ernőt, valamint az íjászok népes csapatát. Öröm volt látni, hogy sok közöttük a fiatal, az utánpótlás nevelésre évek óta nagy gondot fordítanak. A harmincöt főből álló tagság csaknem fele a gyermek - ifjúsági - serdülő korosztályból kerül ki, azaz tizennyolc éven aluliak. Üde színfolt, hogy közülük öten a szebbik nem képviselői. Azt, hogy Alsóörs ennek a sportágnak a regionális központja, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy soraikban megtaláljuk a környék sportolóit, köztük Felsőörsről, Almádiból, Veszprémből, Füredről érkezett versenyzőket, sőt Székesfehérvár is képviselteti magát körükben egy pártoló taggal.

Ami az eredményeket illeti, nem kell szégyenkezniük. Az 1998 óta működő szakosztály idei munkájáról Molnár Ferenc számolt be. Nem volt nehéz dolga, a számok beszéltek önmagukért. 2014-ben negyvenkét verseny került megrendezésre különböző helyszíneken, köztük öt országos bajnokság (egy terepverseny éppen Alsóörsön), diákolimpiák és egy nemzetközi viadal aktuális fordulója, a CEC (Central European Cup). Ezeken a rangos megmérettetéseken kiválóan szerepeltek az alsóörsiek, összesen nyolcvanhét alkalommal voltak eredményesek, ami negyvenöt arany, harminchárom ezüst és kilenc bronzéremben mérhető. Országos bajnoki címmel és egy - egy második helyezéssel Ficsor Attila és ifj. Őry Balázs dicsekedhet, míg maga a jó példával elöljáró szakosztályvezető kétszeres magyar bajnok és egy bronzérem boldog tulajdonosa. A dobogó második fokára Szélesy Bence is felállhatott. A kiváló egyéni teljesítmények mellett számos színvonalas verseny megrendezésére lehet büszke a szakosztály, ám vezetőjük kihangsúlyozta, hogy ez csapatmunka eredménye.

Fotók: balaton.vehir.hu/Illusztráció/Archív

A továbbiakban Hebling Zsolt köszöntötte a versenyzőket. Gratulált eredményeikhez. Elmondta azt is, hogy az egyesület valamennyi szakosztálya egyaránt fontos a község sportéletében. Az évzárón jelen volt Felsőörs alpolgármestere, dr. Kulcsár Tamás és lánya, Anna is, mindketten a szakosztály tagjaként. A két szomszédvár között a sport területén is kiváló a kapcsolat, ez a sportkörrel való együttműködésben is megnyilvánul. Az íjászatot gyermekkoromban szerettem meg – mondta az alpolgármester, amikor nyaranként nagyapámnál, Somogy megyében magam faragtam a nádból, madzagból, bodza nyílhegyből álló fegyvert. Hogy mi hozott az ASE soraiba? Többféle közösségben dolgozom. Ez egy értékes kapcsolat, sok lehetőséget rejt. Versenyen még nem vettem részt, de pályát már építettem. Egyszer eljöttem apával én is – mesélte a 11. osztályos Anna. Az iskola mellett valami sportolási lehetőséget keretem. Megtetszett, amit láttam. Jól megy. Sikerélmény számomra, hogy már az első alkalommal a vesszőfogóban landolt minden nyílvessző.

Alkalmam nyílt a sportegyesület büszkeségei közül Ficsor Attilával és Szélesy Bencével is szót váltani. A Balatonalmádiban élő Attilának osztályfőnöke ajánlotta annak idején, hat évvel ezelőtt a versenyzést. Először csak hobby szinten művelte, ma már a kadetkorosztály országos bajnoka a csigásíj kategóriában. Sokat gyakorol, de megéri, mert álmai vannak. Szélesy Bencének szintén nagy tervei vannak: világbajnok szeretne lenni. A felsőörsi fiú másfél évvel ezelőtt ismerkedett meg a vadász reflexíjjal. Szeretek mindent jól csinálni – magyarázza, és itt éppen azt kell, méghozzá többféle dolgot egyszerre. Nem könnyű, sokat gyakorolok én is.

Molnár Ferenc csapata tele van tervekkel. Kívánjuk, hogy teljesüljenek, újabb sikereket hozva Alsóörsnek!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!