Alsóörs: Beszélgetés Fábián Janka írónővel

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska Fotó: Nagy Veronika 2014. 10. 18. 13:21

Fábián Janka, napjaink népszerű írója volt Alsóörs vendége az Országos Könyvtári Napok 2014 keretében megrendezett író – olvasó találkozón.

Telt ház az Eötvös Károly Művelődési Ház üvegtermében, és roskadozik a könyveit demonstráló asztal is, ahol katonás rendben sorakoznak a rendkívül termékeny szerző kötetei. Lassan gondot okoz a szín kiválasztása – nevet, hiszen a könyvborítók harmonikus egysége már a színskála javát felhasználta. Nem úgy a tartalom. Fábián Janka számára az írás soha nem okozott fejtörést, miként a kommunikáció sem. Ezt hamarosan megtapasztaltuk.

Miután Horváth Katalin, az alsóörsi könyvtár vezetője köszöntötte a megjelenteket, Molnárné Perus Zsuzsa – akinek Balatonalmádiban betöltött tisztségeit felsorolni is hosszú volna – vette át a szót azért, hogy kötetlen beszélgetés formájában mutassa be a szerzőt és műveit. Nem volt nehéz dolga. Fábián Janka, a fiatal nyelvtanárnő és fordító odaadással mesélt szenvedélyéről, az írásról. Mesélő kedvét nagymamájától örökölte, aki egyszerű falusi asszony volt, ám gazdag gondolatvilággal megáldva. Nem véletlen, hogy első regényét az ő emlékének szentelte, neki köszönheti, hogy író lett, úgy véli. Hatással voltak rá tanárai is – egyikük magára ismert egy karakterben – és természetesen maga az irodalom: Victor Hugo, Móra, Márai, Szabó Magda művei, Gárdonyi pedig olyannyira, hogy kezdetben régész akart lenni azért, hogy Attila sírját megkeresse. Bár ez neki sem sikerült, a történelem szeretete végigkíséri egész életét, keretet adva regényeinek.

Fábián Janka napjaink legolvasottabb íróinak egyike. Számára az írás a mindennapok szerves része, könnyen és gyorsan ír. Ő maga így vall erről: Egy könyv sok előmunkálatot igényel, a legapróbb részleteknek is utána szoktam nézni. Már egyetemistaként készültem az írásra, az akkor gyűjtött anyagot fel tudtam használni az alaptörténethez, a szereplők megformálására, háttérként. Ez igaz az Emma – trilógiára, a Virágszálra és más műveimre. Most, a tízedik könyv után is tömérdek a mondanivaló, de már „nulláról indulva”. Hőseim többségükben nők, velük tudok igazán azonosulni. A történelmi alakok nem főszereplők, de felbukkannak, nekem játék életre kelteni őket adott szituációkba helyezve. A múlt mindig is érdekelt. Számomra a történelem emberi sorsokat jelent. Többen kérdezték már: melyik korban szerettem volna élni? Van néhány időszak, köztük a múlt század fordulója, ahová szívesen visszamennék, de csak körülnézni. Hiszem, hogy van célja annak, hogy ki melyik korban született. Én szeretek itt, és most élni. Nekem itt van dolgom! Könyveimet szórakoztató szándékkal írom, kikapcsolódásnak szánom, de attól még lehetnek igényesek. Szívesen beszélek róluk, jó szívvel ajánlva mindenkinek.
A könyvtár rendezvénye a vélemények tükrében:
Mentényi Marianna, Alsóörs:
Nagyon jó kezdeményezés az író – olvasó találkozó. Megtudja az ember, hogyan születnek a művek: van egy jó sztori és ahhoz a szereplők, vagy fordítva. Csak az Emma-trilógiát ismerem, kitűnőnek tartom. Megdöbbentem, hogy szerzője ilyen fiatal, és ennyi mindent írt már. Közvetlen, kedves teremtés. Jó volna, ha máskor is lennének ilyen találkozók!
Peczné Mórocza Zsuzsa, Alsóörs:
Nagyon tetszett a beszélgetés. Jól ismerem Fábián Janka könyveit, szórakoztatók, olvasmányosak, érdekesek. A könyvesboltban, ahol dolgoztam, sokan keresték, szívesen vitték az emberek. Nagyon örülök, hogy Fábián Janka eljött hozzánk, élmény volt a találkozás.

A találkozón készített képgaléria ITT tekinthető meg.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!