Bakony-Balaton - Ötvös Zoltán festőművész kiállításáról

Ötvös Zoltán festőművész kiállításáról

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2014. 08. 26. 10:37

A Balatonnál kiállítani a Balatont! Ez már magában is izgalmas feladat. Márpedig én tavaly kitaláltam, hogy megteszem: a Balaton mellett állítom ki a Balatonról festett képeimet.

Az első tárlat Kenesén jött létre, a következő itt, a Törökházban. A hosszú távú cél az, hogy legújabb képeimet bemutatva minden évben egy településsel tovább megyek a tó körül úgy, hogy végigérjek – mondta alsóörsi kiállításának megnyitóján Ötvös Zoltán festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára augusztus 23-án.

Nem volt jó idő. Az eső néha csak szemerkélt, máskor felerősödött. A Törökház udvaráról tekintetével végigpásztázta az ember a párába burkolódzó falut átkaroló hegyvonulatot, majd a tó horizonttal egybeolvadó, sejtelmes víztükrét a felette gomolygó felhőkkel, aztán belépett a kiállítótérbe, ahol Ötvös Zoltán képeinek némelyikén visszaköszönt a pillanat. Találkozott egymással a természet szépsége, és festmények formájában annak földi mása. De hiszen a kiállító művész éppen ezt akarta! Nincs könnyű dolga, hiszen a Balatonnak ezer arca van. Amit Ötvös Zoltán felvállalt, a laikus szemével nézve egyrészt kihívás, másrészt gyönyörű küldetés. Van egy példaképe: Petrich András. Az 1800-as évek első felében élt. Magas rangú katonatiszt volt, térképész. Ő festette le először a Balatont, végigjárva környékét.

Fotó: Zórád Ferenc

A kiállítás megnyitására a Törökház földszinti termében került sor, ahol az IKSZT munkatársa, Sashegyi Ildikó köszöntötte a megjelenteket, majd Ötvös Nádja 6. osztályos tanuló fuvolajátékát hallhattuk, aki Mozart művet és stílszerűen Vízizenét játszott Handelt tolmácsolva. Mielőtt megtekintettük volna a képeket, Farkas Zsolt esztéta, irodalomtörténész avatta be a kiállítás rejtelmeibe a rossz idő ellenére is szép számban megjelent érdeklődőt. Mondanivalóját Immanuel Kant filozófiája köré fonta, magyarázatot adva a szép, a jó és a szabadság fogalmára, azok kapcsolatára, a Szabadbölcseletben, a Gyakorlati ész kritikájában megfogalmazottakra. Kant szerint az emberi alkotás a természet fenntartó ereje, a természet viszont a művészet mintája. A nagy gondolkodó soha nem hagyta el lakóhelyét. Milyen képe lehetett ily módon a természetről? – tette fel a kérdést Farkas Zsolt. A magyarázat a művészetben rejlik: a világot számára festmények, műalkotások közvetítették.
Az elhangzottak igazságáról a kiállítás során mi magunk is meggyőződhettünk. A Ragyogás, az Este a vízen, a Hullámfelhő vagy éppen a Beethoven: Holdfényszonáta jól példázza ezt. Megelevenedik a híres vitorlásverseny, a Kékszalag, felhők közül sejlik fel a Bakony, párában a víztükör. A tájképek megszállottja vagyok – vallotta magáról a kiállító művész. A Balaton ihletforrás. Akarattyán, ahol nyaralni szoktam, tengernek látszik. Itt készül a legtöbb képem, de most már utazni fogok, új hangulatokért, új élményekért. A tanítás során pedig arra törekszem, hogy olyan utat találjak hallgatóim számára, amit végig tudnak járni. Ez a legnehezebb.

A megnyitó záróakkordjaként Sashegyi Ildikó a házhoz méltónak nevezte az augusztus 31-ig látogatható kiállítást, az érdeklődők figyelmébe ajánlva azt, Ötvös Zoltán pedig köszönetet mondott a lehetőségért, hogy ezen a tiszteletet érdemlő helyen állíthat ki.

A rendezvény a vélemények tükrében:
Csonka Gábor és két barátja: Szeretjük Ötvös képeit, a korábbi korszakából van is a tulajdonunkban. Szeretjük a Balatont is, a festmények nagyon jól adják vissza a szépségét.
Ötvös Ágnes, a művész nővére: Már gyermekként észre lehetett venni, hogy vonzódik ehhez a témához. A családtól bíztatást kapott. Az itt kiállított képek kifejezetten erre a kiállításra készültek, kivétel nélkül ebben az évben. Nekem az akarattyai tetszik a legjobban.
Dr. Vakovics László Árpád szociológus és neje: Látszik, hogy jól ismeri a Balatont. Annak hangulatait, legkülönbözőbb arculatait. Olyan művész, aki tökéletesen vissza tudja adni azt. Nekem Egry József, a Balaton festője jut róla eszembe – veszi át a szót Jutta asszony, akinek nagy tisztelője vagyok. Neki szintén sikerült tükrözni a Balaton hangulatait, de más formában. Ez a kétféle stílustechnika különbözőségéből adódik. Ami pedig a Törökház kiállításait illeti, nagyon jó volt az egész év, az érdeklődés is megfelelő. Várjuk a folytatást!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!