Balaton: Búcsúztatja is, marasztalja is a nyarat az alsóörsi fesztivál

A szervezők mindenkire gondoltak

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska 2014. 08. 21. 14:12

Már régen tudják mindazok, akik kénytelenek búcsúzni a nyártól, de szeretnék itt tartani még egy kicsit, hogy augusztus huszadika táján érdemes Alsóörsre jönni.

A vendégszeretetéről híres, népszerű üdülőhely ugyanis ilyenkor programdömpinget kínál. Az idei Nyárbúcsúztató Vendégmarasztaló Fesztivál augusztus 15 - 20 között várta az érdeklődőket, akik jöttek is szép számmal.

További fotók:alsoors.hu oldalon tekinthetők meg

A fesztivál, mint minden alkalommal, most is toborzóval vette kezdetét. Az összeverbuválódott menet Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának menetzenéjére indult Csincsi Ferenc karnagy vezetésével a Kocsmától a Sirály-park felé, az élen üde színfoltként a pétfürdői Eszterlánc Mazsorett Együttessel. A megnyitón Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket: elsőként új országgyűlési képviselőnket, dr.Kontrát Károly belügyminisztériumi parlamenti államtitkárt, a fesztivál fővédnökét, akinek Alsóörs nevében gratulált, valamint Lovas polgármesterasszonyát, Ferenczy Gábornét, dr. Bacsák - Kovács Évát, a Balatonfüredi Járási Hivatal vezetőjét és Czigler Györgyit, az Okmányiroda osztályvezetőjét, testvértelepüléseink képviselőit, a felvidéki Kalász községből Balázs János polgármestert és Major Jánost, Kovács Attila iskolaigazgatót az erdélyi Málnásról és dr. Szabó Jánost, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetőjét.

Hebling Zsolt elmondta, hogy az MTV által élő adásban közvetített első nyárbúcsúztatót még a legendás Dexion diszkóban tartották éppen húsz évvel ezelőtt, onnan elindult el a sikerek útján. Az ünnepi események sorát dr. Kontrát Károly nyitotta meg. Miután megköszönte az itt lakók támogatását, arról beszélt, hogy a Balaton és azon belül Alsóörs gyönyörű térség, nem véletlenül szeretik az emberek, különösen akkor, ha jó programokat kínál. Erre hivatott a fesztivál.

Az elkövetkező hat nap a szórakozás és a sport jegyében telt. Az időjárás (néhány alkalom kivétellel) kegyeibe fogadta a rendezők szándékát, verőfényes napsütésben került sor Alsóörs legnagyobb kulturális eseményének lebonyolítására. Már az első napon sem lehetett egy gombostűt leejteni, annyian búcsúztatták a nyarat önfeledten a Váradi Roma Café fellépésekor, és ez még csak fokozódott a következő estéken, amikor a Bon – Bon fergeteges élő nagykoncertjén, a Strokes Ütőegyüttes vidám, szellemes műsorán, valamint az Irigy Hónaljmirigy nagyszerű előadásán tapsolhatott kedvenceinek a nagyérdemű. A zenekarok fellépését két szólóénekes követte: Janicsák Veca és Vastag Csaba nívós előadása egyaránt osztatlan sikert aratott. Az ő fellépésük előtt lépett színpadra és tartott látványos bemutatót – Alsóörsön nem először – az Acro Dance Sporttánc Egyesület. A már amúgy is kellemes hangulatot tovább oldotta a Sa - Si duó, a Flipper, továbbá a Búgócsiga és a Rulett együttes, utcabáljaikon remekül érezte magát minden korosztály, ropták a táncot, a együtt énekelték az ismert slágereket a zenekarok frontembereivel. Aki a gasztronómia örömeinek kívánt hódolni, megtehette, sokakat csábított a jófajta alsóörsi és más tájról származó borokkal leöblített „babos bábosszta”, a királyi gyros, a festenivaló csülök és más ínyencségek, de az édességek, fagylaltok kedvelői is megtalálták a választék teljes skáláját. Ha az itt töltött órák emlékét haza szerette volna vinni valaki, arra is volt mód, ékszerek, emléktárgyak, játékok formájában.

Miközben a Sirály-parkban javában folytak az események, a művelődési házban kiállítással egybekötött konferencia zajlott, a Törökházban kiállításban gyönyörködhettek az érdeklődők, a móló mellett pedig nyomon követhették, hogyan változik egy amorf kő szoborrá (ezekről az eseményekről honlapunkon olvashatnak).

A Nyárbúcsúztató Vendégmarasztaló Fesztivál programját tovább színesítették a sportesemények. Az augusztus 16-án megrendezett Alsóörs – Felsőörs öregfiúk labdarúgó mérkőzés vendéggyőzelmet hozott, mindenki kedvére zajlott a népszerű strandfoci. Másnap vizén folytatódott a versengés: 14 csapat indult különféle kategóriákban a vízibicikli versenyen. Az abszolút győzelmet a budapesti Hajni és Zoli szerezte meg a 120 –as jelzőbóját 1,18 perc alatt megkerülve. Rendszeresen sportolunk – mondták, Alsóörsön, ezen a szép strandon örömmel. Nem véletlen, hogy tizedszer veszünk részt a fesztiválon. Ezen a napon kapcsolódott be sportlétesítményként a Merse park is a fesztiválhelyszínek közé: itt rendezték meg a tollaslabda versenyt, amelyet Antal Anna előtt az ifjúsági korosztályban versenyző Antal Dénes nyert. A páros lábtenisz küzdelmeire a Sportcsarnokban került sor 18-án. Ebben a sportágban az ifj. Nemes István – Sarkadi Gábor kettős volt a legeredményesebb. Ugyancsak a csarnok, vagyis a környéke népesült be a következő napon is, amikor Csillag és Szellő várta a lovagolni vágyó gyerekekből és felnőttekből állók népes táborát. Népszerű volt a fesztivál utolsó napján megrendezett kerékpáros ügyességi verseny is, éremmel térhetett haza a több mint húsz induló mindegyike.
Nemzeti ünnep – ünnepi program. Augusztus 20-át egész napos rendezvényfolyammal köszöntötte volna Alsóörs – ha nem szól közbe az időjárás. Így az Attrakció játszóház strandra tervezett programja eső miatt elmaradt (későbbi időpontban meg lesz tartva). Délután került sor a Kőszobrász Szimpóziumon készült alkotások nyilvános árverésére: Alsóörs két szép szoborral gazdagodott.

Államalapító nagy királyunkra, Szent Istvánra az esti díszünnepségen emlékeztünk. Köszöntőjében Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt elmondta, hogy a világ minden pontján, ahol magyar él, méltón őrzik emlékét, elismerve nemzetmentő felismerését, amellyel hazát adott nekünk. Méltatta munkásságát, beszélt őseinktől kapott örökségünkről, a hazaszeretetre való nevelés fontosságáról, szólt a befogadásról és arról, hogy a magyarság és az európaiság elválaszthatatlan egymástól. Örömét fejezte ki afelett, hogy testvértelepüléseinkről érkezett barátaink velünk ünnepelnek.

Az ünnepi beszédet követően került sor az új kenyér megszentelésére főtisztelendő Berkes Péter r.k. plébános által, majd annak felszeletelésére, amelyet Balázs János, Kalász község polgármestere és Kovács Attila málnási iskolaigazgató végzett el. Utána a kenyeret jelenlévők között szétosztották. Nemzeti ünnepünk műsorában közreműködött Baksa Kata Arany Páva-díjas litéri népdalénekes, valamint az alsóörsi Sirály Nyugdíjas Egyesület többszörösen kitűntetett dalköre. Az esti műsor fénypontja a Grácia Hegedű Trió nagy sikert arató fellépése volt, majd pazar tűzijáték és a rendezvény utolsó utcabálja következett úgy, ahogy azt a Jolly Joker együttes Alsóörsnek ajándékozta. A fesztivál műsorsainak moderátora Orosz Anna színművésznő volt, aki a műsor közben kapta és osztotta meg közönségével a jó hírt: Alsóörs, a strandolók véleménye alapján, négyes holtversenyben megnyert egy balatoni strandokat bemutató internetes szavazást!

Összességében a Nyárbúcsúztató Vendégmarasztaló Fesztivál jól sikerült. Köszönet érte Alsóörs Község Önkormányzatának, az IKSZT munkatársainak, Ferenczy Gábornénak és Sashegyi Ildikónak, a szervezőknek, a segítőknek. Már most voltak a vendégek között olyanok, akik jelezték részvételi szándékukat a jövő évi fesztiválra. Kell ennél jobb kritika? – de azért szokásunkhoz híven másokat is megkérdeztem.

A rendezvény a vélemények tükrében:
Hercz József, Lovas: itt voltam minden nap. Nagyon tetszettek a programok. Jól éreztem magam.
Soós Károly, Budapest: Itt van nyaralónk, a fesztiválokra mindig eljövünk. Örülünk, hogy az idén hosszabb egy nappal. Nagyon jó a program és a szervezés is. Annyit kellene még megoldani, hogy a területen ne lehessen ilyenkor kerékpározni, csak tolni a biciklit.
Galaba Péter és Gal Dusan, Kalász: Többször jártunk már Alsóörsön. Örülünk, hogy ez a kapcsolat oly sok év után is élő és szoros. Sok barátunk van itt, gyakran telefonálunk egymásnak. A fesztivál tetszett, jó volt a hangulat és minden más, de a legjobbak maguk az emberek. Azt tapasztaltuk, hogy Alsóörs évről - évre fejlődik és szépül. Ennek örülünk.
Vastag Csaba, a népszerű énekes, autogramkérők gyűrűjében: nagyon jól éreztem magam Alsóörsön. Nemcsak szép hely, hanem a közönség is príma, értő, befogadó. Jó így énekelni.
Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület menedzsere: Nagyon népszerű ez a rendezvény, jól szervezett. Gondol minden korosztályra, sokan keresik nálunk a szóróanyagot. Jó volna, ha délután is lennének programok. Azt tapasztaltam, hogy szeretik az emberek. Ezt közvetítik a vidám, elégedett arcok.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!